Bereketli mutfak kültürümüzün peşinde Konya'da

Bereketli mutfak kültürümüzü temsil eden isimlerin hatırlanmasını için düzenlenen Ateşbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Ödülleri sahiplerini buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İlk kez 2010 yılında İstanbul'da düzenlenen "Ateşbâz-ı Velî Mutfak ve Mutfak Kültürü Günleri", bu yıl daha geniş kapsamlı bir biçimde uluslararası platforma taşınarak gerçekleştirildi. Ve bir kez daha abbas yolcu Konya'nın yolunu tuttu. Üç gün üç gece boyunca kentin dost canlısı insanlarıyla, leziz yemekleriyle bir kez daha buluşmanın keyfini yaşadı.

Nevin Halıcı

Konya'da yaşayan Türk mutfak kültürü ve yemekleri araştırmacısı Nevin Halıcı ile yeniden buluşmak, etkinlik kapsamındaki Mevlâna ve Ateşbâz-ı Velî sohbetini dinlemek, her karşılaştığımızda engin bilgi ve kültüründen yararlanma imkânı bulmak yolculuğun anlamını daha da artırdı.

Ahmet Ergun

Geçtiğimiz yıl tanıştığımız avukat Ahmet Ergun ile sohbetlerimiz bu defa daha da derinleşti. Ergun ailesinin üçüncü kuşağı Ahmet Ergun, Meram'daki asırlık Konya evinde yaşıyor. Evin her köşesi, biriktirilmiş, her biri aile için anlamlı değerlerle dolu. Cumhuriyet'in 10. yılı için yapılmış bir yüzükten duvardaki hatlara sayılarına binlerce diyebileceğim aralarında resimler, çiniler, porselenler, seramiklerin de bulunduğu objelerin öykülerini, Konya'nın hafızasını, müştemilattaki hatırı sayılır kütüphanedeki kitapları, belgeleri konuşarak geçti epey bir vaktimiz.

Babası gazeteci imiş Ahmet Bey'in 1951 yılına kadar adını Gazi Mustafa Kemal'in koyduğu Ekekon isimli gazeteyi çıkarmış.

Eşi Mahiye Hanım, onunla birlikte bu tarihi evin koruyucusu ve harika bir aşçı. Kapıları kültüre, sanata sevdalı herkese açık. Evin konukları arasında Bozkurt Kuruç'tan Nur Subaşı'ya tiyatrocular, Hilmi Yavuz'dan Sunay Akın'a edebiyatçıların da bulunduğu onlarca isim var yıllardır gidip gelen…

Bu kez İstanbul'da hukuk okuyan kızı Beyza Ergun ile de tanışıyorum bir aile yemeğine konuk ettiklerinde. Konya'da Ergun ailesinin bıraktığı hoş sâdâyı hep taşıyacağım.

Lokmahane

Konya'nın gerçek lezzetleri tadabileceğiniz mekânlarından birisi Harun Dönmez'in Lokmahane'si. Geçtiğimiz yıl hem kendisiyle hem lezzetleriyle tanıştığım Harun'un mekânında iki akşam yemeği yeme, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru'nun davetiyle bir de sabah kahvaltısı yapma fırsatım oldu bu sene…

Tarhun çorbası, bamya çorbası, Konya usulü kıymalı su böreği, mayalı hamurla yapılan etli ekmek, yöreye özgü ekşi kayısı ile pişirilen bol tereyağlı yahni, bütüm et, frik ile karıştırılmış bulgur pilavı, sacarası, höşmerim… Hepsi geleneksel tariflere göre gerçek, doğal malzemelerle pişirilmiş lezzetlerdi.

Harun mesleğini önemsiyor ve en iyisini yapmaya çalışıyor. Onunla sohbetlerimiz de Konya mutfağı hakkındaki bilgilerimi derinleştirmek için faydalı zamanlardı.

Ödüller

Kültür Günleri kapsamındaki etkinlikleri de izlemeye çalıştım. Bunlardan birisi, Konya Konevi Kültür Merkezi'nde yapılan ödül töreniydi.

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi (Meram için kaleme aldıklarımı http://www.dunya.com/kose-yazisi/meramin-evrensel-degerleri/330543 adresinden okuyabilirsiniz), Selçuk Üniversitesi ile Anadolu Halk Mutfağı Derneği'nin katılımcılığında düzenlenen, Türkiye topraklarının bereketli mutfak kültürünü temsil eden isimlerin hatırlanmasını amaçlayan "Ateşbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Günleri" ödül töreninde yemek kültürüne hizmet eden, sektöre emek veren isimlere de teşekkür plaketleri verildi.

Adnan Şahin

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Genel Başkanı Adnan Şahin etkinlikte yaptığı konuşmada, bu programın Anadolu'daki mutfak üstatlarına bir vefa borcu olduğunu vurgulayarak "Konya'da düzenlenen bu organizasyon Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve Selçuk Üniversitesinin katkılarıyla daha da tanınır bir hale geldi. Ateşbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Ödülleri, hak edenlerin doğru eller tarafından alkışlandığı, ülkenin mutfak değerlerinin doğru zeminlerde tartışıldığı, ticarî kaygılardan uzak bir organizasyon olması sebebiyle önemlidir ve hiç kuşkusuz bu önemini güçlendirerek sürdürecektir" dedi.

Ateşbâz-ı Velî Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödül Töreni'nde benim de aralarında bulunduğum seçici kurul, ödüllerde ulusal ve uluslararası başarı, Türk Mutfağına kurumsal ve bireysel olarak somut katkı, Türk Mutfağının uluslararası platformlarda bilinirliğini artırma, Türk Mutfağı adına araştırma, inceleme, arşivleme, kayıt altına alma ve yazılı hâle dönüştürme çalışması ve ürün geliştirme kriterlerini esas alarak seçim yaptı.

Törende ilk olarak Anadolu mutfağına uzun yıllardır hizmet vermiş sektörde pek çok kişiyi yetiştirmiş olan Cüneyt Asan'a Emek ve Onur Ödülü verildi.

Törendeki ödül verilen kategoriler ve isimler şöyle sıralandı:

Araştırma-İnceleme (Kitap): Tolga Atalay – Tapuoloji
Mutfak Endüstrisi (Firma): Jumbo
Resmî ya da Özel Kurumlar, STK'lar: TURYİD
Görsel Medya (TV): Lezzet Yolculuğu- Turgay Başyayla
Gıda Üretimi ve Dağıtımı (Firma): Boğatepe Derneği- İlhan Koçulu
Hizmet Sektörü, İşletmeler: Sofra Grup

Gastroshowlar

Ulusal ve uluslararası platformlarda Ateşbâz-ı Velî'nin şahsında Konya ve Anadolu mutfak kültürlerinin etkin bir şekilde tanıtılmasının amaçlandığı; Anissa Helou gibi uluslararası üne sahip gazetecilerin de katıldığı etkinlikler kapsamında Cüneyt Asan (Türkiye), Susan Loomis (Fransa) ve Salvatore Denaro (İtalya) gastroshowlar yaptı.

Yarışma

Ateşbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Günleri kapsamında Selçuklu Dönemi Mutfak Sanatları Yarışması da gerçekleştirildi.

Ateşbaz-ı Veli Türbe Meydanı'nda yapılan yarışmanın sunumunu aynı zamanda jüri üyesi de olan Selçuklu Yemek Kitabı yazarı Ömür Akkor gerçekleştirdi. Yarışmada Konya'daki otellerin şefleri takımlarıyla beraber en iyi sunum, en iyi şerbet, en iyi tatlı, en iyi çorba, en sıcak başlangıç, en iyi ana yemek kategorilerinde yarıştı.

Jürinin değerlendirmesi sonrasında Rixos Otel birinci olurken, ikinciliği Dedeman Otel ve Ramada Otelleri paylaştı. Üçüncülük ise Hich Otel'in oldu. Ayrıca diğer kategorilerde dereceye girenler şöyle sıralandı:

En İyi Sunum: Hitch Otel

En iyi Şerbet: Ramada Otel (Sirkencübin)

En İyi Tatlı: Ramada Otel (Helva_i Memuniye-Cevizli Bal Helvası)

En İyi Çorba: Rixos Otel (Tandır Çorbası)

En iyi sıcak başlangıç: Dedeman Otel (Ekşili Kabak Nohutlu)

En iyi Ana Yemek: Hitch Otel (Bıldırcın Lokma)

Öte yandan, bu yıl etkinlik kapsamında gerçekleştirilen "13. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali" konserleri de ayrı bir yazı konusu olacak kadar önemliydi.