Bu sene, Dünya Bakliyat Yılı

İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen 2016 Dünya Bakliyat Yılı semineri, Reis Gıda firmasının sahibi Mehmet Reis'in katılımıyla gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin girişimiyle 2016 yılı, Birleşmiş Milletler tarafından "Uluslararası Bakliyat Yılı" olarak ilan edildi. Bu nedenle ülke çapında yıl boyunca çeşitli seminerler düzenlenecek. Bu kapsamdaki etkinliklerden birisi, geçtiğimiz günlerde İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından Reis Gıda firmasının sahibi Mehmet Reis'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Seminerde konuşan Mehmet Reis şunları söyledi: 

“Dünya nüfusunun hızla arttığı bir zamanda gıdaya olan ihtiyaç artıyor. Suyun azalması gıda için ciddi bir tehlike arz etmektedir. 2015 verilerine göre uluslararası kuruluşlar dünyada açlık tehlikesinin oldukça büyük olduğunu ortaya koymuşlar ve çözüm üretilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. 2008 yılı verilerine göre gıda ihtiyacının azalmasının nedeni; ürün azlığı, bio yakıta yöneliş, ihtiyaçların yasaklanması ve bu ürünlerin bir yatırım aracı olarak kullanılmasıdır. Gıda için iklim değişikliği, nüfus artışı, tüketimin artması, doğal alanların hızla yok olması ve bitki ve hayvan sağlığındaki olumsuzluklar büyük risklerdir. Ülkemizde ve dünyamızda obezite sayısı, her geçen yıl artıyor. 

Reis Gıda olarak 2009 yılında ‘Geleneksel Lezzetler Sağlıklı Nesiller' sloganıyla başlattığımız obeziteyle mücadele kampanyamızı, ‘Abur Cubur Olacağı Budur' ile devam ettirdik. Kampanyada bir sonraki slogan ‘Abur Cubura Karnımız Tok' oldu. 2015 yılındaki ‘Ev Yemeği Sofrada Hesap Ortada' çalışmamız ile sağlıklı bir toplum için obeziteye karşı mücadelemizi sürdürüyoruz.” 

Payımız yüzde 2,5

İnsan sağlığı için çok önemli olan baklagillerde Türkiye, dünya üretiminin yüzde 2,5'unu karşılıyor. Bakliyatın anavatanı Anadolu toprakları. “Nohut oda bakla sofa" gibi deyimler Anadolu kültüründe yer alıyor. Türkiye, dünya mercimek üretiminde 3'üncü, nohut üretiminde 4'üncü, kuru fasulye üretiminde 23'üncü sırada. Toplam 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapılıyor. Son 6 yılda toplam kuru baklagil üretimi, yapılan yatırımlar nedeniyle yüzde 20 artmış durumda.