Çiğ sütte kalite arayışları!

Antalya’da düzenlenen “Akdeniz ve Sütçülük Paneli’nde konuşan TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, “Kayıt dışı, ama daha da önemlisi sağlıksız sütü sağlıklı bulduğumuz sürece işleri çözemeyiz. Üretici, ancak kalite artışıyla kazanır” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 Gıda ve içecek sektörünü Antalya’da buluşturan Anfaş Food  Product, 24. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı kapsamında  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ambalajlı Süt ve Süt  Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) işbirliğiyle düzenlenen  Akdeniz Bölgesi ve Sütçülük Paneli yapıldı.
Sütün bölgenin kalkınmasındaki öneminin altı çizilen panelin açılışında konuşan ASÜD Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, Türkiye’de süt ve ürünlerine ilişkin son verileri paylaştı.
TÜİK verilerine göre Türkiye’de üretilen süt miktarının 2015 yılındaki 18.6 milyon tondan geçen yıl 18.4 milyon tona gerilediğine dikkat çeken Sakkaoğlu, buna karşılık süt sanayi işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarının 2015 yılındaki 8.9 milyon tondan, 2016’da 9.2 milyon tona yükseldiğini söyledi. Sakkaoğlu, “TÜİK verileri, çiğ süt üretiminin azaldığı 2016 yılında süt sanayi şirketlerimizin, şartlar ne olursa olsun üretmeye devam ettiğini gösteriyor.” dedi.

“Çiğ süt kalitesi artmalı”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı tebliğde, sadece hayvan hastalıklarından ari işletme ve çiftliklerde elde edilen çiğ süt satışının yapılabileceğinin öngörüldüğünü hatırlatan ASÜD Genel Sekreteri Sakkaoğlu, Türkiye’de ari işletme sayısının 633 adet, buralarda üretilen süt miktarının ise sadece 1 milyon 300 bin ton olduğunu kaydetti. Sakkaoğlu, şunları söyledi:
“Toplam bakteri sayısı 1 mililitre sütte 100 binin altında, somatik hücrenin de 400 binin altında olduğu sütler sağlıklı sayılıyor. Tebliğde, hayvan hastalıklarından ari çiftlik hayvanların elde edilen ve bu kriterlere uygun sütlerin satılabileceği hükmünün yer almasını önemli buluyoruz. Ancak, bunların dışında kalan 700 bin küçük aile işletmesinde üretilen ve kayıt altında olmayan 9.5 milyon tona yakın sütün de kalitesinin iyileştirilmesi gerekiyor. ASÜD olarak çiğ süt kalitesinin yükseltilmesinde sektörün tüm taraflarını birlikte çalışmaya davet ediyoruz.”

Kaliteyi belirleyen unsurlar

Panelde, “Çiğ süt kalitesini belirleyen unsurlar ve alınması gereken tedbirler” başlıklı bir sunum yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atila Yetişemiyen, çiğ sütte kalite kriterlerini sıraladı. Çiğ süt kalitesi için en önemli koşulların “sağlıklı inek, özenli yemleme, bakım ve temizlik, sütün soğutulması ve nakli” olduğunu belirten Yetişemiyen, çiğ sütün mikrobiyolojik kriterleri sağlaması gerektiğinin altını çizdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Halil Apaydın ise “Süt ve Süt Ürünleri Mevzuatı ve Üretim Hijyen Esasları” başlıklı sunumunda, gıda güvenliği alanında AB mevzuatına uyum doğrultusunda yaşanan gelişmeleri paylaştı.

Menlik: “Halkın sağlığıyla oynanıyor”

Akdeniz Bölgesi ve Sütçülük Paneli’nde “Bölgesel kalkınmada süt ve süt ürünleri üretiminin payı nasıl artırılır?” başlığıyla gerçekleştirilen oturumda Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, “Türk Gıda Sanayi, Ar-Ge ve İnovasyon” konusundaki görüşlerini paylaşarak özetle şunları söyledi:
“Doğal adı altında, çiftlik sütü adı altında size plastik kaplarda getirilen sütü daha sağlıklı bulduğunuz sürece bu işleri çözemeyiz. Mesele tüketicidedir. Hızla açık süte, ambalajsız ürüne bir kayış var. Bu tehlikeli bir gidişat. Ambalaja girmeyen tüm gıdalar, tüketici için sağlık açısından risklidir. Süt sanayi tabii ki kaliteli süt almak isteyecek. Bunun için de kriterlerini koyacaktır.
Ayşe teyze kaliteyi gözetmeden, böyle üretmeye devam ettiği sürece, onun gibi binlercesi daha da az kazanmaya mahkûm. Sütün kalitesini yükseltmediğimiz sürece de bir noktaya varamayız.”