Ehlikeyfin müzik keyfi Tekfen Filarmoni'den

Tekfen Filarmoni, Tekfen'in 60. kuruluş yıldönümünü konserlerle kutluyor. 2 Kasım'da Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu'nda, 3 Kasım Perşembe günü ise İstanbul Zorlu PSM'de gerçekleşecek etkinliklerde yıldız isimler var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tekfen Filarmoni Orkestrası, Tekfen'in 60. kuruluş yıl dönümü şerefine 2 Kasım'da Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu'nda, 3 Kasım'da İstanbul'da Zorlu PSM'de konserlere hazırlanıyor.

Orkestra, bu özel temsillerde Yunan kültürü ve müziğini dünyaya tanıtan Yunanistan'ın divası Alkistis Protopsalti ve etnik caz dünyasının önemli isimlerinden Lübnanlı Rabih Abou Khalil'e eşlik edecek. Konserleri, klasik müziğin "harika çocuğu" diye adlandırılan Özbek Şef Aziz Shokhakimov yönetecek. Konserde ayrıca, Tekfen Filarmoni'nin daimi solistlerinden Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan ve Ercan Irmak da sahne alacak.

Öte yandan, Tekfen Filarmoni Orkestrası, çocuklara klasik müziği erken yaşta sevdirmek amacıyla yine Kasım ayında küçükler için de çalacak.

Aziz Shokhakimov

Aziz Shokhakimov ilk olarak 2010 yılı Uluslararası Mahler Şeflik Yarışması'nda aldığı ikincilik ödülüyle dikkatleri üzerine çekti. Yarışmadaki başarısının ertesi yılı Dresden, Milano, Moskova, Darmstadt, Bolonya gibi birçok şehirde konserler yönetti. ABD'deki ilk konserini Oregon Senfoni Orkestrası ile 2012 sonbaharında veren genç sanatçı, kuzey Amerika'ya 2013 yılında dönerek Pasifik Senfoni ve Houston Senfoni orkestralarını, 2014 yılında da Winnipeg Senfoni Orkestrası'nı yönetti.

Shokhakimov, Rhein Operası'nda ilk temsilini 2014'te gerçekleştirdikten sonra burada daimi orkestra şefliği pozisyonuna getirildi. 2015/16 sezonunda Aida, Rigoletto, Golden Cockerel, Hoffmann'ın Masalları ve Carmen gibi prodüksiyonlarda yer aldı.

2016 yılından itibaren üç yıl süre ile Milano'daki Verdi Orkestrası'nın Konuk Şefi pozisyonuna getirildi.

NDR Hamburg, DSO Berlin ve Slovak Filarmoni gibi orkestralarla ilk konserlerini veren Aziz Shokhakimov, 2015/16 sezonunda Frankfurt Radyosu, Stuttgart Radyosu, Monte Carlo, Milano ve Strasburg orkestralarını da tekrar yönetti.

Alkistis Protopsalti

28 albümü ve 40 yılı aşkın müzik kariyeri ile tüm çalışmalarıyla altın ve platin plak kazanan Alkistis Protopsalti, ifadeli, duygulu sesi ve yaratıcı yorumu ile tanınan Yunanistan'ın en önemli şarkıcılarından biri. 1975 yılında başlayan müzikal kariyerinde Alkistis Protopsalti, Theodorakis, Moutsis, Andriopoulos, Kraounakis, Antypas, Korkolis, Spanos, Spanoudakis, Xarchakos ve son dönemde Evanthia Reboutsika ile Goran Bregovic gibi önemli müzisyen ve bestecilerle birlikte çalıştı.

Protopsalti'nin Best Of CD'si dünyanın birçok ülkesinde yayınlandı.

Müziğin sınır tanımadığı inancıyla Alkistis Protopsalti, Yunanistan, Amerika, Kanada, Avusturalya, İngiltere, Fransa, Mısır, Almanya, İspanya, Çin ve Küba gibi birçok ülkenin tarihi mekânlarında hayranları ile buluştu.

Sanatçı, New York'ta Metropolitan Museum, Küba'da Havana Operası, Moskova'da Kremlin Opera Binası, Pekin'de Yasak Şehir'deki konser salonu ve Mısır'da İskenderiye Kütüphanesi'nde konserlere imza attı.

Alkistis Protopsalti, 2004 Atina Olimpiyatlarında olimpiyat meşalesini taşıdı ve oyunların kapanış seremonisinde yer aldı. Sonrasında 2010 Olimpiyatlarının açılış ve kapanış törenlerinde ünlü İtalyan tenor Vittorio Grigolo ile düet yaptı.

Rabih Abou Khalil

Beyrut'ta doğan ve Lübnan'ın kozmopolit havasında yetişen Rabih Abou Khalil ud çalmayı Beyrut'ta öğrendi. Lübnan'da yaşadığı yıllarda ud ve batı enstrümanları ile Arap müziğini batılı formatlarla sentezlemeye başlayan Khalil, Lübnan Savaşı'nın çıkmasıyla ülkesinden ayrılarak Almanya'ya yerleşti. Almanya'da Münih Müzik Akademisi'nde klasik flüt ve kompozitörlük dersleri aldı. Bu çalışmaları ona doğu-batı enstrümanları ve müziğinin sentezinde caz formunu da kullanarak etnik caz alanında dünyaca tanınan yapıtları ortaya çıkarma imkânı verdi.

Ortadoğu, Arap ve Anadolu müziğinin otantik tınılarını caz tadında işleyebilen ender örneklerden olan Khalil, Yara German Jazz Awards, Old Times German Jazz Awards, The Sultan's Picnic German Jazz Awards gibi pek çok prestijli ödüle layık görüldü. Khalil'in toplam 23 ödülü bulunuyor.

Bir de çocuklar için konser var

Öte yandan, Tekfen Filarmoni Orkestrası, çocuklara klasik müziği erken yaşta sevdirmek amacıyla yine Kasım ayında küçükler için çalmaya hazırlanıyor. Konsere özel "Tekfen Filar-Mini" ismiyle çıkacak olan orkestra, Aziz Shokhakimov yönetiminde 6 Kasım Pazar günü Zorlu PSM Ana Tiyatro Sahnesi'nde çocuklarla buluşacak.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Serra Yılmaz'ın anlatımıyla küçükleri keyifli bir klasik müzik yolculuğuna çıkaracak konserde, Strauss'un sevilen polkalarından, Saint-Saëns'ın Hayvanlar Karnavalı'na ve Rimsky Korsakov'un Yaban Arısının Uçuşu'na eğlenceli olduğu kadar öğretici eserler seslendirilecek. Renkli kişiliği ile Serra Yılmaz müzisyenler, çalgılar ve müziğe dair değerli bilgilerle çocuklara rehberlik ederken, çocukları konserde ve konser arasında renkli sürprizler bekliyor olacak.

5-10 yaş arasındaki çocuklara tavsiye edilen konserin biletleri, 2-3 Kasım'daki etkinliklerinki gibi Biletix'ten temin edilebiliyor.

Tekfen Filarmoni Orkestrası

Bugün Tekfen Filarmoni Orkestrası adıyla yoluna devam eden orkestranın temelleri; Karadeniz Oda Orkestrası adıyla 1992 yılında, farklı kültürler arasındaki ilişkileri geliştirmek, barış adına ortak bir dil yaratmak amacıyla, Saim Akçıl şefliğinde 11 ülkeden 17 sanatçının katılımıyla atıldı. İlerleyen yıllarda orkestraya başka ülkelerden müzisyenlerin de dahil olmasıyla aile giderek genişledi; Karadeniz, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz bölgelerinden toplam 23 ülkeye ulaştı:

Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Mısır, Moldova, Romanya, Rusya, Suriye, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Özbekistan, Yunanistan.