Modanın kalıcı stili: Rahmi M. Koç Müzesi Şapka koleksiyonu

1890 ve 1970 yılları arasındaki en popüler şapka örnekleri Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergileniyor. Koleksiyonda tüy, dantel, boncuk ve yapay çiçek süslemeli kokteyl şapkaları, 1920'lere damgasını vuran çan biçimli modeller, de yer alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Coco Chanel modanın geçici ama stilin kalıcı olduğunu söylemişti. Marie Curie insanlar konusunda daha az ama fikirler konusunda daha çok meraklı olmayı öğütlemişti. Sabiha Gökçen Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından biri, hatta dünyadaki ilk kadın savaş uçağı pilotu olmuştu. Dünya tarihindeki bu güçlü kadınlar kendilerini farklı şapkalar altında kanıtlamışlardı.

Tarihi 5 bin sene öncesine kadar giden şapkalar yüzyıllar içerisinde sürekli tarz değiştirdi. Rahmi M. Koç Müzesi, şapkanın bu uzun yolculuğunun 1890 ve 1970 yılları arasına denk gelen durağını keşfetmeye herkesi müzeye davet ediyor.

Mısırlılar kullanıyordu

Şapkanın kullanımına dair bilinen en eski tasvir MÖ 3200'lerin Mısır'ına uzanıyor. Mısır'da erkeklerin başlarında tüyler, krallarının ise taçlar ya da peruklar üzerine geçirilmiş bezlerin olduğu biliniyor. 200 yıl sonra Girit Adası'nda yaşayan Minoslular'ın başlarında uzun sivri tepeli şapkaları görülmüştür. Eski Roma İmparatorluğu'nda ise zenginler ve özgürler şapka takarken 11. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar şapka dini bir sembol olmuştu.

18. yüzyıldan sonra süs eşyası ve statü sembolü olarak yaygın olarak kullanılmaya başlanan şapkanın 1890 ve 1970 yılları arasında kullanılan en popülerleri Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergileniyor. Koleksiyonda; tüy, dantel, boncuk ve yapay çiçek süslemeli kokteyl şapkaları, 1920'lere damgasını vuran çan biçimli modeller, 1930 ve 1940'larda kullanılmış asimetrik kesimli modeller, hasır şapkalar, 1950 ve 60'lara özgü nadide kep ve bere modelleri görülebiliyor.

Rahmi M. Koç Müzesi, "modanın geçici ama stilin kalıcı olduğunu" kanıtlayan şapkaların tarihini merak eden herkesi müzeye bekliyor. Sergilenen koleksiyon, Yasemin Genç Uygur tarafından müzeye bağışlanmış.