Zeytinyağı şişelerini Ayvalıklı kadınlar boyuyor

Egemden zeytinyağlarının Ayvalık Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğinde sürdürdüğü Egem'in Bereketi Kadının Emeği projesi ile Ayvalıklı kadınlara fırsat sunuluyor. Özel seri şişeler, belirli bir ücret karşılığında ev kadınları tarafından boyanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ehlikeyfin vazgeçilmez lezzetidir zeytinyağı. Sağlık iksiridir. Ehlikeyf olan, ağaçların bilgesi zeytinin kıymetini bilir. Onun için şiirler, öyküler yazmıştır. Ölmez ağacıdır o, yüzyıllar geçmiş, sahipler değişmiştir, ama neredeyse 3 bin yaşında olup hâlâ meyve vereni vardır.

Adı zeytinle, zeytinyağı ile özdeşleşmiş ilçelerimizden birisi de Ayvalık'tır… 30 sene önce Ayvalık'ta doğan Yudum, hikâyesine varolduğu toprakların zeytinlerinden sıktığı yeni ürünü "Egemden" zeytinyağı ile devam ediyor.

Özel mönü

Egemden ürünleri geçtiğimiz günlerde Yudum Gıda Genel Müdürü Houmer Balazadeh, Yudum Gıda Pazarlama Müdürü Burcu Yaman'ın katılımlarıyla St. Regis Hotel içindeki Spago Restaurant'da verilen bir yemekte Mutfak Koordinatörü Şef Murat Bozok'un hazırladığı zeytinyağlı özel mönü eşliğinde anlatıldı…

Lor, incir, badem ve narlı Ege salatası, anasonlu kereviz, Girit ezmesi, abagannuş, pırasa ve kuşkonmaz eşliğinde dil balığı, portakallı enginar eşliğinde zeytin ezmeli levrek, mesir macunlu panna cotta ve lavantalı dondurmadan oluşan mönüdeki yemekler (tatlı dışında) Egemden natürel sızma yoğun lezzet ve natürel sızma yumuşak lezzetle hazırlanmıştı…

25 bin şişe boyandı

Toplantıda, Egemden ile Ayvalık Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğinde sürdürülen "Egem'in Bereketi Kadının Emeği" projesi ile ev ekonomisine katkı sağlamak ve üretmek isteyen Ayvalıklı kadınlara da fırsat sunulduğu anlatıldı. Bu kapsamda üretilen özel seri şişeler, belirli bir ücret karşılığında ev kadınları tarafından boyanıyordu.

Projenin diğer bir amacı da Ayvalık kültürüne ve değerlerine sahip çıkmaktı. Bu nedenle şişe tasarımlarında Ayvalık'la özdeşleşmiş imgelerden ilham alınmıştı. Zeytin ağaçları, Ayvalık kedileri, tarihi kapılar bunlardan bazılarıydı...

Geçtiğimiz yılın yaz aylarından bu yana sosyal sorumluluk projesi kapsamında 25 bin şişe boyanmıştı; Egemden'in "gurme lezzetler" adıyla sunacağı bu el işi özel şişeler, önümüzdeki günlerde raflardaki yerini alacaktı.

Zeytin figürü, aroma işareti

Verilen bilgiye göre Egemden'in tüm yağlarında başlıca Ayvalık, Edremit, Küçük Kuyu'yu kapsayan Edremit bölgesi olmak üzere tüm Ege Bölgesi'nden tedarik edilmiş zeytinler kullanılıyodu. Yağ üretiminde dünyada İspanya, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerde kullanılan bir teknik referans alınmıştı. Yağların aroma yoğunlukları zeytin figürleri üzerinden belirtiliyordu…

Bir zeytinyağının "natürel sızma" olabilmesi için asit oranının 0,8 ve altında olması gerekiyor. Tek başına asit oranı asla bir kalite göstergesi olarak referans alınamıyor. Buna ek olarak aynı asit oranına sahip yağlar da aynı tat kalitesini sergilemiyor. 

Ayrıca laboratuvar analizleri kadar organoleptik denilen yani cisimlerin duyu organlarını etkileme özellikleri analizleri de yağ kalitesi için büyük önem taşıyor. Defosu olmayan iyi bir yağın (okside olmamış, doğru koşullarda toplanıp kısa süre içinde fabrikaya taşınıp iyi şartlar altında sıkılıp doğru muhafaza edilmiş yağlar) organoleptik özelliklerini hasat zamanı, zeytin cinsi, iklim koşulları gibi faktörler yönlendiriyor.

Zeytin yeşilken toplanıp sıkıldığında elde edilen yağ ile zeytin iyice karardıktan sonra sıkıp elde edilenyağ arasında oldukça belirgin organoleptik farklar oluşuyor.