Ek süre verilmezse çiftçi sıkıntıya girecek

TZOB Başkanı Bayraktar, "Çiftçimizin sıkıntıya girmemesi için toprak analizine ek süre verilmeli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ziraat odalarının bu yılın gübre destekleri için 1 Eylüle kadar yapılması gereken toprak analizlerinin tamamlanamayacağına yönelik uyarılar aldıklarını bildirerek, çiftçinin sıkıntıya girmemesi için toprak analizine ek süre verilmesini istedi. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, mazot ve gübre desteklemelerine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tebliğinin, 1 Ocak 2014'den geçerli olmak üzere 3 Haziran 2014'de yayımlandığını anımsattı. Desteklemelerden Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan, tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre tarımsal faaliyette bulunan üreticilerin yararlanabileceğini belirten Bayraktar, çiftçilere yıl içinde işledikleri, ÇKS'de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacağını kaydetti. 

Tebliğe göre, arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere destekleme ödemesi yapılmayacağını hatırlatan Bayraktar, toprak analizi desteğinin de dekar başına 2.5 lira olarak belirlendiğini aktardı. Bayraktar, şöyle devam etti: 

"ÇKS'ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri tarım arazi olan üreticilerimizin, 1 Eylül 2014 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar toprak analizlerini yaptırmaları neredeyse imkansız gibi görünüyor. Yaptıramamaları halinde süre uzatılmazsa çiftçimiz mağdur olacak. Çünkü toprak analizlerini belirtilen sürede yaptıran çiftçilerimiz 31 Aralık 2014 tarihine kadar tarım ilçe ve il müdürlüklerine başvurup gübre desteklerinden yararlanabilecek. Toprak analizlerini yaptıramayan üreticilerimiz, toprak analiz desteğinden de faydalanamayacaklar. Çiftçilerimizin de, olası sıkışıklıklarla karşı karşıya kalmamaları için son günü beklenmeden toprak analizlerini yaptırmalılar." 

"Bakanlığa iletildi"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, sorunu Bakanlığa ilettiklerini belirterek, Bakanlığın bu talebe olumlu bakacağına inandıklarını ifade etti. 

Toprak analizlerini yaptıran çiftçilerin, gübre ve toprak analizi desteğini almaları için 31 Aralık 2014 tarihine kadar Bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bu sürenin mazot desteği için de geçerli olduğunu belirtti. 

Bayraktar, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 3.1 lira, gübre destekleme tutarının 4.3 lira, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 4.6 lira, gübre destekleme tutarının 6 lira, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkiler alanlarında mazot destekleme tutarının 7.5 lira, gübre destekleme tutarının 7.5 lira olacağını da bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir