'Ekmeğe zam gelemez, çünkü...'

TZD Başkanı Yetkin, "Buğday fiyatındaki artış zaten ekmek fiyatına yansıtıldı. Bu nedenle buğdaya bağlı olarak ekmekte yeni bir fiyat artışına gerek yok" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, buğday fiyatlarındaki artış gerekçe gösterilerek ekmek fiyatlarına yeniden zam yapılmasına gerek olmadığını söyledi. Yaptığı yazılı açıklamada, buğdayda yüzde 30 fiyat artışı olduğu ve fiyat artışının yüzde 50'yi bulabileceği iddialarının gündemde olduğunu hatırlatan Yetkin, ekmeklik buğday fiyatında 2014 yılı hasat başlangıcından bugüne kadar artış oranının yüzde -1, son 6 aylık artış oranının yüzde 3, son bir yıllık artış oranının ise 19.8 olduğunu ifade etti.

Ekmeklik buğday fiyatlarında son dönemde iddia edildiği oranda bir fiyat artışının söz konusu olmadığına dikkati çeken Yetkin, son bir yılda ekmek fiyatlarının yüzde 15.7 zamlandığını, buğday fiyatlarındaki artışa dayalı olarak yeni bir ekmek zammına gerek olmadığını kaydetti.

Yetkin, "Biz buğday istiyoruz, çiftçi bize buğdayını vermiyor. Çiftçi milletin efendisi biliyorduk ama çiftçi maalesef bazı aracı birliklerin telkinleriyle, spekülatörlerin, stokçuların efendisi oldu" iddialarına da değindi.

'Üretim tüketimini karşılayacak düzeyde'

Üreticinin hasat ettiği ürünün 13 milyon tonunu, sanayiciye ve tüccara sattığını belirten Yetkin, şunları kaydetti: "Hasadın başladığı günden bugüne kadar ülkemizin ihtiyacının 4 milyon ton civarında olduğu düşünülürse, piyasa ihtiyacından çok daha fazla buğday üretici tarafından piyasaya arz edilmiştir. Dolayısıyla buğday üreticisinin piyasaya ürün vermediği ve spekülatif amaçlı stokçuluk yaptığı iddiası doğru değildir. Ayrıca üretilen tüm buğdayın kısa sürede yoğun bir şekilde piyasaya arzı piyasa dengeleri açısından her zaman istenen bir durum değildir."

Sanayicinin yaşamak adına bu zamları yapacağı iddiasını da hatırlatan Yetkin, bir yıl önce Türkiye'de ortalama kilogramı 2.80 lira olan ekmek fiyatının 20 Ağustos'ta ortalama kilogramının 3.24 lira olduğunu ifade etti. Ekmek fiyatındaki yıllık artış oranının 15.7 olarak gerçekleştiğini vurgulayan Yetkin, buğdayın ekmek maliyeti içindeki payının ise yüzde 21 civarında olduğunu, bu nedenle, Türkiye'de buğday fiyatlarında artışın ekmek fiyatlarına yansıtıldığını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir