Ekmek israfı azaldı

Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası çerçevesinde ekmek israfı günde 6 milyon adet ekmekten 4.9 milyona düşürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" çerçevesinde israfın günde 6 milyon adet ekmekten 4.9 milyona, yılda 2 milyar 170 milyon adetten 1 milyar 790 milyon adete düşürüldüğünü açıkladı.

Eker, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin Türkiye'nin ekmek israfına ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.  

Türkiye'de ekmek üretimi, tüketimi, tüketim alışkanlıkları, ekmeğin israfı ile israfın nerelerde ve ne şekilde gerçekleştiğin ortaya koyan araştırmalar bulunduğunu belirten Eker, araştırma sonuçlarına göre 250 gramlık standart ekmek üzerinden, Türkiye'de 2012 yılında günde yaklaşık 6 milyon ve yılda 2 milyar 170 milyon ekmeğin israf edildiğini kaydetti. Bunun ülke genelinde üretilen toplam ekmeğin yüzde 5,9'unun israfı anlamına geldiğini ifade eden Eker, israfın ekonomik büyüklüğünün ise yılda 1.6 milyar lira olduğunu anımsattı.

Kampanya kapsamında yürütülen bazı çalışmalar  

Eker, ekmek israfının önlenmesi için yüzlerce etkinliğin gerçekleştirildiği kampanya kapsamında yürütülen bazı önemli çalışmaları da şu şekilde sıraladı:

"-www.ekmekisrafetme.com" internet sitesi üzerinden detaylı bilgilendirmeler yapılmıştır.

-Hazırlanan afiş, broşür, kitap, magnet ve kamu spotu gibi basılı ve görsel materyaller, stantlar, SMS ve e-posta gönderileri, sosyal paylaşım kanalları, panel, sempozyum, fuar, konferans ve yarışma gibi etkinlikler, basın açıklamaları, medya çalışmaları ve benzeri uygulamalarla yürütülmekte ve toplum israf konusunda bilinçlendirilmektedir.

- Çocuklarda ve gençlerde ekmek israf etmeme bilincinin oluşması için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğiyle ülke genelindeki okullarda resim ve kompozisyon yarışması düzenlenmiştir.

- Ülke genelinde camilerimize 100 bine aşkın afişin asılması sağlanmıştır. Birçok hutbe ve vaazda ekmek israfı konusu işlenmektedir.

- Halk ekmek fabrikaları, ekmek üretici firmalar, Türk Telekom, THY, Milli Piyango İdaresi gibi kuruluşlarla birtakım çalışmalar yürütülmektedir.

- Bayat ekmeğin değerlendirilmesi için Türkiye Aşçılar Federasyonu'nca bir tarif kitabı hazırlanarak dağıtımı yapılmıştır.

- Kampanya ile aynı zamanda daha sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması amacıyla tam buğday ekmeği tüketilmesi teşvik edilmektedir."

"Yılda 384 milyon ekmeğin israf edilmesi önlendi"

Eker, "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" ile sağlanan faydanın ölçülmesi amacıyla 2013 yılı sonunda yeni bir araştırma yapıldığını ve ekmek israfı bir önceki yıla göre yüzde 18 azaldığını bildirdi. Bu  azalışla ekmek israfı günde 4.9 milyon, yılda 1 milyar 790 milyon adede düşürüldüğünü belirten Eker, böylece her gün 1 milyon 50 bin adet, yılda 384 milyon adet ekmeğin israf edilmesinin önlendiğine dikkati çekti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir