'Ruslar Akkuyu'dan kolay vazgeçmez'

Rusya'nın Türkiye'yi kaybetmeyi göze alacağını düşünmediğini belirten Kurtulmuş, " Rusların da Akkuyu'dan kolay kolay vazgeçeceklerini zannetmiyorum. Akkuyu için konuşmanın erken olduğu kanaatindeyim" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Rusya'nın reel politik şartlar ile düşünerek Akkuyu'dan vazgeçmeyeceğini düşündüklerini ve Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili konuşmak için erken olduğunu  söyledi.

Kurtulmuş, Musul'daki Türk askeri varlığı ile ilgili olarak, "Bizim oradaki varlığımız asla Irak halkının karşısında olan bir tutum değildir. Irak hükümetinin aleyhine olan bir durum değildir. Tam tersine DAEŞ (IŞİD) ile mücadelede Irak hükümetine yardım etmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin unsurları orada eğitim amaçlı vardır, orada muharip unsurlarımız bulunmuyor. Abartılmış bir konudur, ben en kısa zamanda bu gerilimin düşürüleceğini ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

"Mesele planlı bir askeri eğitimin bir parçasıdır"

Başından itibaren merkezi Irak hükümetiyle Türkiye'nin irtibatlı olarak eğitim konusunda hareket ettiğini belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bunun giderilmesi için önce Milli Savuma Bakanımız, Iraklı mevkidaşıyla görüştü arkasından Sayın Başbakanımız Irak Başbakanı Sayın İbadi'ye bir mektup kaleme aldı. Mesele planlı bir askeri eğitimin bir parçasıdır, uzun süredir orada Türkiye bulunmaktadır. Bu eğitimleri vermektedir."

"Türkiye hiçbir terör örgütünden petrol almaz"

Kurtulmuş, "Türkiye'nin DAEŞ ile petrol ticareti" iddiasına ilişkin olarak da "Tam bir zırvadır. Türkiye'nin hiçbir terör örgütünden petrol almak gibi bir durumu olamaz. Bu Türkiye'ye karşı iftiradır. Türkiye hükümetine karşı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına karşı açık, aleni bir iftiradır. Bunu kabul etmek mümkün değildir" dedi.

"Akkuyu Nükleer Santralini konuşmak için erken"

Akkuyu Nükleer Santralinin durumunu da değerlendiren Numan Kurtulmuş, Akkuyu Nükleer Santraliyle ilgili konuşmak için erken olduğu kanaatinde olduğunu kaydederek, "Rusların da Akkuyu'dan kolay kolay vazgeçeceklerini zannetmiyorum. Nasıl ticarette çaresiz, tek kapıya muhtaç değilsek, Türkiye'nin nükleer santraller konusunda da tek bir ülkeye, tek bir ülkenin teknolojisine mahkum olmadığını açıkça ifade etmemiz lazım. Türkiye'nin bu taleplerini karşılamaya hazır da dünyada çok sayıda ülke, çok sayıda şirket olduğunu biliyoruz. Ben Akkuyu için konuşmanın erken olduğu kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.