Ağbal: Kamu hizmetlerinde aksama olmayacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017'de kamuya alınacak 60 bin personelin alınacağını ve hizmetlerde herhangi bir aksama olmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gündemdeki kamu alımlarıyla ilgili olarak açıkalama yapan Ağbal, kamuya 60 bin personel alınacağını ve hizmetlerde bir aksamanın söz konusu olmadığını bildirdi.

Bütçelerin önemli dokümanlar olduğunu ve toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendirdiğini ifade eden Ağbal, şöyle konuştu:

"2017 bütçesi kendi içerisinde harikalar yaratan, üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama çok önemli katkılar sağlayan, gerçekten tam manasıyla bir hizmet bütçesi. 2002'de bu ülkede bütçe yapılırdı, o dönemin Maliye Bakanı parlamentoya bütçeyi götürdüğünde başı yerde olurdu. Niye? Parlamentoya bütçe götürüyorsunuz, harcamaların yüzde 43'ünü sadece faize harcıyorsunuz. Geri kalan para, vatandaşa hizmet için. Allah'ınızı seversiniz, böyle bir bütçe olur mu? Şimdi bütçeyi ben götürüyorum. Benim yürüyüşüm de değişti, bakışım da değişti, başım dik. Niye? Benim bütçem faiz bütçesi değil, hükümetimizin bütçesi tam manasıyla hizmet bütçesi."

"2017 yılı, 2023 sürecine olumlu ivme başlatacak"

Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerinin birçok ülkeden iyi olduğuna işaret eden Ağbal, şöyle devam etti:

"2017 inşallah daha iyi bir yıl olacak. Global ekonomik koşulların, bölgede yaşanan jeopolitik risklerin azalması neticesinde bazı konuların açıklığa kavuşmasıyla, hem dış ticaret hem sermaye hem de üretim kanalından Türkiye ekonomisi 2017 yılında daha iyi bir noktaya gelecek. Yüzde 4,4 gibi bir büyüme hedefimiz var. 2017'de daha iyi bir tarım, sanayi ve vereceğimiz güçlü desteklerle turizm sektörü de toparlayacak. Gelecek yıl yine özel sektör yatırımlarında da sıçrama bekliyoruz. Gelecek yıl büyüme oranlarında artış, enflasyonda düşüş, cari işlemler açığının sürdürülebilir seviyede kaldığını göreceğiz ama her şeyden önemlisi 2017 yılı, 2023'e giden süreçte önemli bir olumlu ivme başlatacak."

"Vergi karnesi pekiyi olana indirim"

Bakan Ağbal, vergi borçlarını düzenli ödeyenlere yönelik bir indirim olup olmayacağının sorulması üzerine de borçlarını süresinde ödemeyenlere yapılandırma imkanı getirdiklerini, bu kez de borçlarını zamanında ödeyenlere yönelik bir çalışma yürüttüklerini ve belli bir noktaya geldiklerini anlattı.

Maliye Bakanı Ağbal, söz konusu uygulamanın 2017 yılından sonra başlaması gerektiğini vurgulayarak, "Yapmış olduğumuz yasal düzenlemede 3-5 yıllık periyottaki vergi karnesine bakıp, indirim hakkını elde etmeyle ilgili düzenleme 2017 ve sonraki yıllarda başlayacak. Burada geriye değil ileriye bakacağız, çünkü yeni bir sistem getiriyoruz. Yakın zamanda bunu Bakanlar Kurulu'nda anlatacağız eğer uygun görülürse yasal düzenlemeyi yakın bir zamanda yapacağız." ifadelerini kullandı.

"2017'de kamu hizmetleri aynen devam edecek"

Kamuya alınacak 60 bin personelin, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından örgütle bağlantılı olduğu belirlenen kamu personelinin görevinden uzaklaştırılması da dikkate alındığında yeterli olup olmayacağının sorulması üzerine Ağbal, 2017'de kamuya alınacak 60 bin personelin dağılımının Bakanlar Kurulu'nda ihtiyaçlar çerçevesinde değerlendirileceğini belirtti.

Genel bir çalışma yapıldığına işaret eden Ağbal, "Değişik sektörlerde kamuya yaklaşık 60 bin yeni personel alacağız. 2017'de herhangi bir aksamaya meydan vermeden kamu hizmetleri aynen devam edecek." dedi.

"Yeniden yapılandırma başvuruları artıyor"

Ağbal, "Yeniden yapılandırma kapsamında ne kadarlık bir borç yapılandırıldı ve ortaya çıkan rakam sizin beklentilerinizle örtüşüyor mu? Yapılandırmada talebe göre ek süre gündeme gelir mi?" sorusuna karşılık, yeniden yapılandırmada başvuruların büyük oranda internet üzerinden yapıldığını, bunun hem vergi dairelerinde yoğunluk olmaması hem de vatandaşın bu imkandan rahat yararlanması anlamına geldiğini söyledi.

Son başvuru tarihi 31 Ekim olan yeniden yapılandırmaya başvuru sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Ağbal, şöyle konuştu:

"19 Ekim 2016 itibarıyla 3 milyon 980 bin 456 adet başvuru almışız, bu kapsamda da 32 milyar 727 milyon 948 bin liralık bir alacağı yapılandırmışız. Bu rakam her geçen gün süratle artacak. Bakanlık olarak bu çalışmayı yaparken süresinde ödenmemiş alacakları biliyoruz ama bu alacakların kaynaklarına baktığımızda farklı farklı vergi alacakları var. Bir kısım alacak var ki ne yapsanız alma imkanınız yok, vatandaş zaten ortada yok. Yani bazı alacakların gerçekten alınma imkanı yok ama bir kısım alacaklar var ki mükelleften alma imkanımız var. Biz, büyük ölçüde yasanın bu tarafındaki başarısına bakıyoruz. Önceki yeniden yapılandırma kanunlarıyla karşılaştırdığımız da başvuru oranları şu anda daha yukarılarda gidiyor, bu sevindirici."

Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı

Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığının indirilmesi konusunda bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, istatistik konusunun son derece önemli olduğunu, ülkelerin kendi istatistiklerini uluslararası norm ve standartlara göre hazırlaması gerektiğini belirtti.

Uluslararası standart ve normlar çerçevesinde tüketici anketlerinin yapıldığına işaret eden Ağbal, "Dolayısıyla bu yaklaşım devam edecek. Enflasyonun hesaplanması konusunda Türkiye, Eurostat ve uluslararası kuruluşlarla zaten bu konuları yakın bir şekilde çalışıyor. Burada TÜİK'in enflasyonla ilgili açıkladığı rakamlar, bu doğrultuda devam edecek." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir