2B arazilerinin satışında rayiç bedel %50’ye inecek

Hükümetin önem verdiği projelerinden biri olan 2B arazilerinin satış şartları yeniden belirlendi. Bu arazilerde rayiç bedelin yarısı ödenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 2B arazilerinin satış şartları yeniden belirlendi. 2B arazilerini alacak olanlar rayiç bedelin yüzde 50’sini ödeyecek. Taksitli satışlarda satış bedelinin yüzde 10 en geç 3 ay içerisinde, kalanı 5 yılda 10 eşit taksitte ödenecek. TBMM Tarım Alt Komisyonu’nda yapılan değişikliklerle 2B alanlarının satış şartları olaylaştırıldı.

Ödenecek rayiç bedel oranı yüzde 70’ten yüzde 50’ye çekilirken taksit sayısı artırıldı. Komisyonda yapılan yeni düzenlemeye göre, 2B alanlarının satış bedeli peşin veya taksitle ödenecek. Peşin satışlarda satış bedeline yüzde 20 indirim uygulanacak ve bu bedel idare tarafından yapılan tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde ödenecek. Taksitli satışlarda ise satış bedelinin yüzde 10’u yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde kalanı ise en fazla 5 yılda 10 eşit taksitle faizsiz olarak ödenecek.

Hükümetten gelen tasarıda taksitli satışlarda yüzde 20’sinin 3 ay içerisinde, kalanın ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde 3 yılda 6 eşit taksit, belediye ve mücavir alanları dışında ise en fazla 5 yılda 8 eşit taksitte ödenmesi öngörülüyordu.

Su havzaları koruma altına alındı

Tarım alt komisyonunda kabul edilen bir önerge ile içme ve kullanma suyu havzalarında maksimum su seviyesinden itibaren 300 metrelik bant içerisinde yer alan 2B alanları hak sahiplerine satılmayacak. Yapılan yeni düzenlemeye göre, hak sahiplerine doğrudan satılması gereken taşınmazlardan ağaçlandırmak üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen, kamu hizmetlerine ayrılan veya bu amaçla kullanılan yada Maliye Bakanlığı’nca belirlenen taşınmazlar ile ilgili idarelerce kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 3 ay içerisinde İdareye bildirilmesi şartıyla özel kanunlar gereğince değerlendirilmesi gerekenler ile içme ve kullanma suyu havzalarında maksimum su seviyesinden itibaren 300 metrelik bant içerisinde kalan yerler hak sahiplerine satılmayacak. Alt komisyonda hak sahiplerinin yurtiçi ve yurtdışından farklı yerlerde yaşadığı gözönünde bulundurularak herhangi bir mağduriyetin oluşmaması için başvuru süreleri de uzatıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir