'Aile işletmeleri kilit noktada'

Türkiye'nin aile işletmeciliği konusunda ikinci nesilden üçüncü nesle devir sırasında olduğunu belirten TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Bayındır, bu devir nedeniyle işletmelerin kilit noktada olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) ve Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) ev sahipliğinde “Ailede Birlik İşletmede Sürdürülebilirlik” konulu bir toplantı düzenledi. TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sumer Tömek Bayındır, hedeflerinin, “Türkiye’yi aile işletmelerinin nesillere devir oranının en yüksek olduğu ülke yapmak” olduğunu belirterek, dünyada ve Türkiye’de ekonominin ağırlıklı gücünü aile işletmelerinin oluşturduğunu vurguladı.

Türkiye’de şirketlerin çoğunda birinci nesille ikinci neslin ya da ikinci nesille üçüncü neslin birlikte görev yaptığını kaydeden Bayındır, Türkiye’nin birinci nesilden ikinci nesle ve ikinci nesilden üçüncü nesle devrin tam ortasında yer aldığının altını çizerek, bunun da aile işletmelerinin ömrü açısından çok kritik bir nokta olduğunu vurguladı. Bayındır, şöyle devam etti:

“Bu devir atlatıldıktan sonra işler çoğu zaman yoluna girmiş oluyor. Türkiye’deki işletmelerin nesiller arası geçişini sağlama noktasında TAİDER’in önemli bir görevi var. Ülkemizde büyük holdingler dahil ciddi bir aile işletmeciliği yapısı var. Sürdürülebilirlik aslında denge anlamına geliyor. Bu dengenin nasıl kurulabileceği ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Biz Türk insanına güveniyoruz ve bu kabiliyette olduğumuza inanıyoruz. Yeter ki farkında olalım. Sürdürülebilirlik anlamında her ailenin kendi formülü olabilir ancak uzun yıllar başarılı olmuş sürdürülebilir aile işletmelerinin 4 temel unsuru olduğunu yapılan akademik çalışmalarla görüyoruz. Bunlar kurumsallaşma adına iyi yönetişimi temel almaları, ailenin çekim gücünü korumaları, aile içindeki ve dışındaki yetenekleri belirleyip geliştirmeleri ve üst yönetim devrine belirli bir disiplin getirmeleri.”

Bayındır, 28 Şubat’ta İstanbul’da kamuoyuna açıklanacak olan “Kuzey Yıldızı: Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik” projesi kapsamında gerçekleştirilecek Aile Şirketleri Sürdürülebilirlik Ödülü hakkında da konukları bilgilendirdi. Sürdürülebilirlik ödüllerinin 03-04 Kasım tarihlerinde her yıl geleneksel olarak gerçekleşen dünyaca ünlü konuşmacıların davet edildiği ve değerli aile şirketi üyelerinin başarı ve başarısızlık öykülerinin paylaşıldığı, tecrübelerin aktarıldığı TAİDER 5. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nde verileceğini söyledi.

‘Aile şirketleri çok büyük önem taşıyor’

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan da, BUSİAD bünyesinde pek çok aile şirketi olduğunu belirterek, aile şirketlerinin dünyada ve Türkiye’de çok büyük önem taşıdığını ifade etti. Bursa’da aile şirketlerinin Cumhuriyetin ilanı sonrası özellikle 1940’li yıllardan sonra gelişmeye başladığını anlatan Baylan, “Bursa’da sanat yüksekokullarından mezun olan büyüklerimiz başta olmak üzere değerli girişimcilerimiz öncülüğünde Bursa sanayisi gelişimini hızla sürdürdü. İlk aile şirketlerinin tohumları da bu yıllarda atıldı Otomotiv ana sanayinin şehrimize gelmesi ve yan sanayinin da gelişmesiyle Bursa’nın sanayi yolculuğu hız kazandı. İlk başlarda tekstil ile sanayileşme hamlesine başlayan kent, sonrasında otomotiv ana sanayi ve onun disipline ettiği başarılı bir yan sanayi ile ekonomik açıdan çok değerli bir şehir haline geldi” diye konuştu. Aile şirketlerinin Türkiye’ye karşı sorumlulukları olduğunu kaydeden Baylan, Türkiye’nin geleceği açısından firma sahiplerinin olası sıkıntılar yaşamadan önce gerekli önlemleri almalarının son derece önemli olduğunu vurguladı.