'Akılla hareket edeceğiz'

Avrupa'yla yaşanan sorunların akılla hareket edilerek aşılacağını ifade eden Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Gümrük birliğinin güncellenmesiyle 160 milyar dolar olan dış ticaret hacmimizin Avrupa'yla, bir yıl içinde 200 milyar doları geçtiğini göreceğiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde (İDOSB) sanayiciler ile bir araya geldi. Zeybekçi burada yaptığı konuşmada Avrupa ülkeleri ile yaşanan gerilime değinerek 'akılla hareket edeceğiz' dedi.

Bakan Zeybekci "Hollanda ve Almanya hükümetlerini demiyorum, ülkeleri ve halklarıyla kadim bir dostluğumuz var. Hollanda'yla aramız bozulursa, Almanya'yla aramız bozulursa bu terör örgütlerinin işine yarar. Hollanda ve Türkiye'nin kaybetmesine yol açar, Türkiye ve Almanya'nın kaybetmesine yol açar.

Bir polis şefi bir Türk bakanına parmak sallayacakmış, bir bakana değil arabasına dokunacakmış, konsolosluğa girişine izin vermeyecekmiş, bunların hesabı sorulacak. Ama akılla hareket edeceğiz. Sevinecek olanların da hevesini kursağında koyarak ve inşallah 2017 yılı içinde, 2018'in başlarına doğru Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle 160 milyar dolar olan dış ticaret hacmimizin Avrupa'yla, bir anda, bir yıl içinde 200 milyar doları geçtiğini göreceğiz. 250, 300'leri göreceğiz." ifadelerini kullandı.

"İran'la dış ticaretimizde ilk defa fazla verdik"

Türkiye'nin dış politikalar ve ekonomik ilişkilerde atılım içinde olduğuna ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Başka ülkelere Afrika'da, Orta Doğu'da açılımlar yapıyoruz. Birçok serbest ticaret anlaşması imzalandı. Afrika'da biz varız. İran'la tercihli ticaret anlaşması bitti. 2015'in başından bu yana uygulamada.

Geçen sene İran'la dış ticaretimizde ilk defa fazla verdik. Azerbaycan'la görüşmelerimiz hızla devam ediyor. Rusya'yla serbest ticaret anlaşması hizmetler ve yatırımlarda devam ediyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir