BDDK Başkanı: Dövizle borçlanma kontrol altına alınacak

BDDK Başkanı Akben, bireysel kredilerde olduğu gibi işletmelerde de dövizle borçlanmayı kontrol altına alacak bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, 2013'te bireysel kredilerde dövizle borçlanmayı yasakladıklarını ve bunun çok faydasını gördüklerini belirterek, işletmelerde de döviz borçlanmalarını kontrol altında tutacak bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Daha önce bireylerin konut ve otomobil almak için bankalara döviz borçlandığını ve her döviz artışında da ellerinde pankartlarla bankaların önünde 'dövizzede' gruplarının oluştuğunu ifade eden Akben, şunları ifade etti:

"Bu yasakların faydalı bir şey olduğunu gördük. Bugün bankalarımız ihracat geliri olmayan, turizm geliri olmayan, döviz geliri olmayanlara karşı döviz kredisi veya dövize endeksli kredi kullandırdığında elbette ki dikkat ediyorlar. Elbette ki kuruluşlarımız da kendilerinin döviz geliri yoksa bunun karşılığında döviz kredisi alma gibi bir çaba içerisine de girmiyorlar. Ama bu şu anda onların kendi başlarına yaptıkları iş. Bunu biz daha düzenli hale getirip bunları aynı bireylerde olduğu gibi döviz borçlanmalarını da kontrol altında tutacak bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz."

"30 milyar dolarlık tasarruf sağlarsak önümüzü görebiliriz"

Türkiye'de cari açık sorunu olduğunu söyleyen Akben, Türkiye'nin 150 milyar dolar civarında ihracatı, bunun karşılığında da 200 milyar dolardan fazla ithalatı olduğunu kaydederek, 50 milyar dolardan fazla cari açığın bir kısmını turizmle, bir kısmını diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerle telafi etiklerini, ancak her yıl 30-35 milyar dolarlık cari açıkla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Türkiye'nin enerji alanında yurt dışına ödediği tutarın 54 milyar dolara kadar gerilediğini belirten Akben, şöyle konuştu:

"Petrol ve türevleri ve doğalgaz cari açık içerisinde önemli bir yer tutuyor. Bundan dolayı enerji alanında rüzgar ve güneş enerjisi gibi çalışmalar yapılıyor. Oradan sağlanacak yerli kaynaklarla eğer burada 30 milyar dolarlık bir tasarruf sağlayabilirsek cari açık konusunu halledeceğiz. O zaman kurlar konusunda daha stabil, önümüzü görecek bir pozisyona geliriz."