BDDK Başkanı: Yüzde 20 şartı masada

Özel sektörün dövizle borçlanmasına aynı bankalarda olduğu gibi yüzde 20 şartı gelebilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 47. Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, dövizle borçlanmaya sınırlamada masada olan seçeneklerden birinin de aynı bankacılık sektöründe olduğu gibi öz kaynağın yüzde 20 fazlası ya da eksiği şartının olabileceğini söyledi.

Akben, bankaların mevduat ve öz kaynak dışında yurtdışından da sendikasyon kredisi gibi farklı kredilerle kaynak oluşturmaya çalıştığını belirterek, şunları söyledi: "Şimdi bizim bankalarda yabancı para net genel pozisyon dediğimiz bir olay var. Bankalar, öz kaynaklarının artı-eksi yüzde 20’sinin üzerinde döviz açığı veya fazlası pozisyonda kalamıyorlar. Şimdi Merkez Bankamız ve hazinemizle birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Bu kontrolün, bu düzenlemelerin şirketlerimiz için de geçerli olması için bir çalışma başlattık" dedi.

Döviz borçlanmalarını kontrol altında tutacak mekanizma

Akben, 2013 yılında bireylerin döviz borçlanmasını yasakladıkları için şu anda bireylerin herhangi bir kredi döviz borcu artışı nedeniyle direkt rahatsız edici bir pozisyonla karşı karşıya olmadıklarını bildirdi.

Bunun benzerinin işletme ve bankaların yönetimi açısından da yaşandığını ifade eden Akben, şu değerlendirmede bulundu: "Tabii ki bugün bankalarımız ihracat geliri olmayan, turizm geliri olmayan, döviz geliri olmayanlara karşı döviz kredisi veya dövize endeksli kredi kullandığında elbetteki dikkat ediyorlar. Elbetteki kuruluşlarımız da kendilerinin bir döviz geliri yoksa bunun karşılığında bankalardan döviz kredisi alma gibi bir direnç, bir çaba içerisine girmiyorlar ama şu anda onların kendi başlarına yaptıkları bir iş bunu biz daha düzenli hale getirelim. Bunları aynen bireylerde olduğu gibi döviz borçlanmalarını kontrol altında tutacak bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz. İnşallah onu da devreye aldığımızda bu konularda sizlerin de sıkıntılarının daha hafifleyeceğini düşünüyoruz."

Bu hızla gidersek yüzde 23'leri yakalayacağız

Akben, kredi büyüme rakamlarına da işaret ederek, "Dört aylık sürede kredi büyüme rakamları son 3 yılın üstüne çıktı. Bu çok sevindirici ve güzel. Bu bize işaret ediyor ki Türkiye'nin büyüme rakamlarının çok yukarıda çıktığı dönemlerde, bankacılık sektörü yüzde 20'lerin üzerinde büyüme gösteriyordu. Geçtiğimiz yılda 14.5 civarında kaldı. Keza mevduat büyümesi de o civarda kaldı ama şu anda inşallah bu hızla gidersek büyümede yüzde 22-23 leri yakalayacağız" dedi.

Büyümek için kaynağa ihtiyaç var

Türkiye'nin önemli problemlerinden birinin tasarruf açığı olduğuna işaret eden Akben, "Şubat sonu itibariyle 4.7 milyar mevduat toplamışız. Bunun 3 katı kredi kullanmışız. Türkiye'nin toplam mevduatı 1 trilyon 500 milyar civarında. 1 trilyon 800 milyar civarında da kredi hacmi var. Büyümemiz için, istihdam için, yatırım için can suyuna, kaynağa ihtiyacımız var. Nüfusumuz genç. İşsizlik yüzde 13 rakamlarına ulaştı. Biz büyümek, üretmek zorundayız. Bizim ihracatımızı 3-4 katı artırmamız gerekiyor" diye konuştu.

KMTSO Başkanı Serdar Zabun:
Kahramanmaraş’a Eximbank şubesi istiyoruz

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) 47. Olağan Meclis toplantısı konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun ise Kahramanmaraş’ta ihracatı geliştirmek adına Eximbank şubesi açılmasını istediklerini söyledi. Zabun şöyle devam etti: “Özellikle son dönemde, Eximbank’ın artan öz kaynakları ve ihracat kredilerindeki yenilikler iş dünyamızın oldukça ilgisini çekmektedir. İhracatın finansmanı konusunda son dönemde çok önemli yeniliklere imza atan Türk Eximbank’ın Kahramanmaraş gibi ihracatla büyüme potansiyeli yüksek Anadolu şehirlerine sağlayacağı destek, ülkemiz ekonomisi için büyük bir önem arz etmektedir. Türk Eximbank’ın yeni açılacak şubelerinden birisinin Kahramanmaraş’ta açılarak, sanayi sektörlerimizin ihracat potansiyelinin tam olarak harekete geçirilmesi adına ilimiz ihracatçılarına daha fazla imkan tanınmasını arzu ediyoruz, dedi.

Eximbank Genel Müdürü Yıldırım:
Tüm ihracatçılarımıza ulaşacağız

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise “Kahramanmaraş, tarihin her döneminde, ticari, ekonomik ve stratejik açıdan önemli bir noktada olmuştur. Bu sebeple Kahramanmaraş’ta siz değerli ihracatçılarımız ile birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Siz ihracat sürecinde ilerlerken her aşamada uygun destekler sunduğumuzu, sizin yanınızda olduğumuzu göreceksiniz. Bu yolda birlikte ilerleyerek daha rekabetçi, üretken ve karlı bir ihracat portföyü oluşturmanıza destek olacak, yeni pazarlara açılmanızı teşvik ederek istikrarlı ihracat geliri elde etmenize katkı sunacağız. Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren 296 ihracatçının 79’u Eximbank finansman araçlarını kullanmaktadır. Bu rakamın artırılmasını, tüm Kahramanmaraşlı ihracatçılarımıza ulaşarak onların hem kredi hem de sigorta programlarımızdan faydalanmasını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.