Bursa İstihdam Seferberliği başlatıldı

Bursa iş dünyası, bu yılın sonuna kadar 80 bin yeni istihdam için harekete geçti. BTSO’nun üyelerine kredi paketi de sunacağı istihdam seferberliği kapsamında istihdam büroları açılacak ve dijital platform da kurulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gülay SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Bursa İstihdam Seferberliği Şurası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Bursa Valiliği öncülüğünde gerçekleştirildi. BTSO’nun üyelerine kredi paketi de sunacağı istihdam seferberliği kapsamında istihdam büroları açılacak ve dijital platform da kurulacak.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Hizmet Binası’nda düzenlenen şurada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan İstihdam Seferberliği kapsamında hedeflerinin yılın sonuna kadar 80 bin yeni istihdam olduğunu söyledi. Bu yıl iş dünyası ve kentler olarak istihdam yarışı yapacaklarını belirten Burkay, “İş dünyası ve kamu olarak işsizlerin istihdamı noktasında taşın altına elimizi daha fazla koyacağız. Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa 670 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Hedefimiz, seferberlik ruhuyla, yılın sonuna kadar ilave 80 bin yeni istihdam oluşturmak. Bursa’nın AB ortalamasının bile altında kalan yüzde 7,8’lik işsizlik rakamımızı yılın sonunda yüzde 6 seviyelerine çekmeyi hedefl iyoruz” dedi.

1 milyar liralık fon yaratılacak

Kredi Garanti Fonu ve Denizbank ile önümüzdeki haftalarda yapacakları protokolle üyelerine tavanı 1.5 milyon TL olan çok özel bir kredi paketi de sunacaklarını vurgulayan Burkay, “Üyelerimiz, yıllık yüzde 9,9’dan başlayan maliyetlerle, 2 yıldan 5 yıla kadar uzayan vadelerle, yatırım ve istihdamlarında destek olacak kredi imkanına kavuşacak. Türkiye’de ilk defa odamız tarafından sunulan ve 1.5 milyon TL’ye kadar çıkabilen bu kredi paketiyle ek istihdam sağlayan her üyemizin yanında oluyoruz. Böylelikle Türkiye’de ilk defa BTSO olarak 1 milyar liralık bir fonu Bursa iş dünyasının kullanımına sunuyoruz” dedi.

İstihdam büroları kurulacak

Burkay, iş arayan ile işvereni aynı platformda buluşturacakları istihdam bürolarını hayata geçireceklerini belirterek, ilk üçünün açılışını yakında yapacaklarını anlattı. “Kentimizin farklı bölgelerinde kuracağımız bu ofisler sayesinde iş arayan insanlarımız kendilerine uygun işe, işverenlerimiz ise nitelikli işgücüne rahatlıkla ulaşabilecek” diyen Burkay, “Ayrıca dijital bir platform hazırlıyoruz. Bizlere düşen görev, ‘zaferin cephanesi üretimdir’ anlayışı ile Türkiye’mizi gelecek hedefl erine koşar adım ilerleyen bir ülke yapmak. Bizler bir oldukça, omuz omuza verdikçe hiçbir güç hedefl erimizin önünde engel olamayacak. Türkiye’nin kaderini karanlık odaklar değil, bizler belirleyeceğiz” ifadesini kullandı.

YILDIZ HOLDİNG, 5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Şok Market, son mağaza açılışını Esenyurt’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirdi. Açılışta Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, pladis Türkiye Başkanı Mete Buyurgan, Perakende Grubu Başkanı Mustafa Yaşar Serdengeçti, ŞOK Market Yönetim Kurulu Üyeleri ile ŞOK CEO’su Uğur Demirel de yer aldı. Açılışta konuşan Bakan Müezzinoğlu, “Zor bir 2016 yılı geçirdik. Yatırımcımız ve girişimcimizin 2016 yılında zorlukları, sıkıntıları oldu ama onların yanında her türlü desteği veren dünya ile rekabette dinamiklerine katkı sağlayan bir hükümet bir yönetim anlayışı ile inanıyorum ki 2017’yi 2016’nın da sıkıntılarını telafi edecek şekilde başarı ile götüreceğiz” dedi.

Genç istihdamın önemine değinen Murat Ülker, “Yıldız Holding olarak bugün itibariyle 56 bin kişiye ulaştık. Çalışanlarımızın 40 binini Türkiye’de istihdam ediyoruz. Hammadde aldığımız 50 binin üzerinde çiftçimizi, distribütörlerimizi, plasiyerlerimizi ve hizmet aldığımız üçüncü parti şirketleri de dikkate alırsak, holding olarak 1 milyona yakın kişinin sorumluluğunu taşıyoruz” diye konuştu. Bu yıl holding olarak Türkiye’ye 800 milyon liralık yatırım yapıp 5 bin kişiye daha iş imkanı sağlayacaklarını belirten Ülker, “Türkiye’deki istihdamımızı yüzde 10’un üzerinde artırmış olacağız. Her gün üç mağaza açıyoruz” dedi.

2016’da 4 bin mağaza açtı

2016 yılında 4 bin mağaza açtıklarını belirten Uğur Demirel ise, “2016’yı 17 bin çalışanla kapattık. Yani dört yılda dört katı bir büyüme yakaladık. 2017 yılında da her gün 3 mağaza açarak 4 bin kişiye daha iş olanağı sağlamayı hedefl iyoruz. Şimdiden 130 mağazamızı hizmete açtık, bu da 500 gence daha iş imkanı sağlamak demek” ifadelerini kullandı.

KAYSO’DAN ‘FABRİKADA BULUŞALIM’ PROJESİ

Kayseri Sanayi Odası ( KAYSO), sanayinin gücünü üniversitelerle birleştirmek için yeni bir proje üzerinde çalışmaya başladı. KAYSO’nun destekleriyle, Üniversite Sanayi Araştırma İşbirliği Vakfı’nın (ÜSAİV) organizasyonunda, Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nden birçok akademisyen sanayicilerle bir araya geliyor. Üniversite ve sanayinin birbirlerini tanıyıp daha iyi anlamasına vesile olacağını belirten KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, şimdiye kadar 5 firmayı gezdiklerini belirtti.

Sanayicilerle üniversiteler arasında duvarın kalmadığını ifade eden Büyüksimitci, “Üniversite sanayii işbirliği gelişiyor. İnovasyon istiyorsak da böyle olmak zorunda. Ama bu istatistiklere yansımıyor. Reklamını yapmıyoruz. Ölçümleme de yapmak gerek” diye konuştu. Kayseri’nin 2016’da yüzde 1 düşüşle 1.8 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirten Büyüksimitci, “İhracatımız istediğimiz yerde değil. Kayseri’nin potansiyeli daha yüksek. Kayseri 160 ülkeye ihracat yapıyor. Tabii limanlara uzak olmamız dezavantajımız. Nakliye ücreti firmaları zorluyor. Kayseri’de birinci sektör küçük ev aletleri. Sonra sırasıyla metal mamuller, mobilya, tekstil sonra da makina geliyor” dedi. Büyüksimitci, Kayseri’deki ilk 14 ihracatçı firmanın 5’ine kayyum atandığını da dile getirdi. İstanbul’daki Win Eurasia Metalworking İmalat ve Metal İşleme Fuarı’na Kayseri’den 150 firma getirdiklerini ifade eden Büyüksimitci, “Global şirketler artık müşterileri fabrikalarına merkezlerine çağırıp gezdirip ağırlıyor. Bizde henüz böyle birşey yok. Hala fuarlar değerli o yüzden. Firmalarımız fuarları çok önemsiyor. Almanya ve İtalya’daki fuarlara da 50’ye yakın firma katılacak” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir