Bursa sanayii 2017’de de "yatırıma devam" dedi

Bursa’da zor geçen 2016'ya rağmen sanayi çarkları dönmeye devam etti. Yatırımlardan vazgeçmeyen kentteki OSB’lerde elektrik ve doğalgaz tüketimleri artarken, açılan firma sayısında yüzde 5'lik bir artış oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Yıl boyunca yaşanan terör saldırıları, darbe girişimi ve ekonomik zorluklara rağmen Bursa 'yatırıma devam' dedi. 2016 yılında açılan firma sayısında yüzde 5'lik bir artış oldu.

Geçen yıl Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen teşvikli belge sayısı bir önceki yıla göre yüzde 3 artarken, genel toplam ise yüzde 67 oranında arttı. Yatırımların istihdama etkisi yüzde 2 oranında oldu. Türkiye ihracatının İstanbul'dan sonra ikinci sıradaki kenti Bursa'nın toplam ihracatı da 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 11,26 artarak 12,959 milyon dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan verilere göre kentin lokomotifi olan otomotiv endüstrisi geçen yıl ihracatını yüzde 19,60 artırarak 7 milyar dolardan 8,4 milyar dolara yükseltti. Bursa'dan en fazla ihracat AB ülkelerine, özellikle de Almanya'ya yapıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) kayıtlarına göre Bursa'da 2016 yılında 3 bin 567 firma faaliyete geçti. Kentte kapanan şirket sayısı ise geçen sene ile aynı seviyede kaldı. Böylece geçtiğimiz yıl kurulan şirket sayısı 2015'e göre yüzde 5 artış gösterdi.

Bursa OSB yeni yatırım aldı

Ülkemizdeki planlı sanayileşmenin ilk örneği olan ve 55 yıldır aralıksız çalışan Bursa OSB'de (BOSB) çarklar tüm olumsuzluklara rağmen 2016 yılında da dönmeye devam etti. 250 fabrikanın üretim yaptığı Bursa OSB'de, geçen yıl bir önceki seneye göre elektrik, su ve doğalgaz tüketimleri ile ihracat artmaya devam etti.

BOSB Başkanı Hüseyin Durmaz, "Geçen sene ocak-aralık ayları arasında bölgemizde üretim yapan fabrikalarımız 1 milyar 199 milyon 497 bin kWh elektrik kullanmışlar bir önceki göre yüzde 6 oranında artış vardır. Aynı şekilde fabrikalarımızın üretimlerinde kullandıkları su ve doğalgazda da artışlar söz konusu" diye konuştu.

Durmaz'ın verdiği bilgiye göre, Bursa OSB'de yılın 12 ayında 13 milyon 334 bin metreküp su ile 140 milyon sm3 proses ve buhar amaçlı doğalgaz tüketildi. Bursa OSB'deki fabrikaların 2016 yılındaki doğalgaz tüketimleri bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında arttı. Bursa OSB'de yeni yatırımlar ve fabrika inşaatlarının da devam ettiğini dile getiren Durmaz, "2016 yılında bölgemizde 14 firmaya yeni fabrika ve tevsi yapılmak üzere 68 bin metrekare alan için inşaat ruhsatı, 19 firmaya da yapı kullanma izni verildi. Bu da göstermektedir ki bölgemiz yatırımcı çekmeye ve yeni yatırımlara aralıksız devam etmektedir" açıklamasını yaptı.

"İhracatçı bir ekonomiyi öne çıkaracağız"

Demirtaş OSB (DOSAB) Başkanı İlhan Sarı, geçen yıl bölgedeki elektrik tüketimlerinin bir önceki yıla göre yüzde 3,2 artış göstererek 1,1 milyar kWh olduğunu, bunun da reel sektörde çarkların döndüğünü gösterdiğini vurguladı.

Önümüzdeki süreçte Ar-Ge ve inovasyona daha büyük önem verip, pazara dönük Ar-Ge çalışmaları yapacaklarını ifade eden Sarı "Örneğin, ABD veya Japonya pazarı ne ister, ona göre çalışacağız. Böylece katma değer zincirinde daha yukarı çıkıp, ne üretiyorsak en iyisini ve pazarın istediğini üreteceğiz. Bu perspektiften bakıldığında, ihracat performansımızın, 2017 yılında hızlanacağını ve ihracatın katkısının arttığı büyüme hedeflerimizin yakalanacağına inanıyorum. 2008 küresel krizi sonrasında nasıl hızlı bir çıkış yakaladıysak, 2017 ile beraber böyle bir büyüme hikayesi daha yazacağız. İhracatçı bir ekonomiyi öne çıkartacağız. Yeni pazarlara, yeni ve katma değeri yüksek ürünlerle gidecek, orada talebi biz yaratacağız. Ciddi bir kur endişesi yaşamadan, finans ve hizmet odaklı büyümeden çıkıp daha kapsayıcı şekilde reel sektörü öne çıkartan yeni bir büyüme dönemi başlatacağız." dedi.

İnegöl OSB, sanayiciye destek için harekete geçti

Geçen yıl bir önceki yıla göre elektrikte yüzde 16, doğalgaz tüketiminde ise yüzde 6 artış kaydettiklerini vurgulayan İnegöl OSB Başkanı Zeki Şahin, OSB yönetimi olarak genel giderler için her yıl enfl asyon oranında artış yapılarak alınan paylarda bu yıl artışa gitmeyeceklerini dile getirdi. Şahin, doğalgazda OSB'lere tanınan kar marjını sanayiciye yansıtacaklarını, elektrik iletim bedellerini de düşürerek, Bursa'da sanayiciye en ucuz elektrik sağlayan OSB olacaklarını duyurdu.

Şahin, "Bu zor dönemde biz de sanayicilerimize moral ve motivasyon sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Sanayici şu anda tam anlamıyla bir İstiklal mücadelesi veriyor. Pek çok sanayici karlarından fedakarlık yapıyor, belki kar etmiyor ama ülkesi için üretmekten vazgeçmiyor. Biz de yönetim olarak destek adına ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Yüzde 1'lik bir katkı bile sanayiciye bir katkıdır. Bu süreci atlatacağımızı düşünüyoruz." diye konuştu.

"Bursa ekonomisi gücünü kanıtladı"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, terör olayları, ekonomik zorluklar ve tarihi dayanışma ve örnek birliktelikle engellenen 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı bir yılda Bursa ekonomisinin gücünü bir kez daha kanıtladığını, iş dünyasının yatırımdan, üretimden vazgeçmediğini ifade ederek, "Kentimizde, 2016 yılında açılan firma sayısı istatistiklerinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5 bir artış performansı sergiledi. Bu, Bursa'ya olan güvenin bir sonucudur. Bursa iş dünyası olarak, 2016 yılında da Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürdük. Kent ekonomisine son 2 yılda 700 yeni ihracatçı katılırken, ihracatımız da yüzde 11'lik artışla 13 milyar dolar seviyesine yükseldi. Yüzde 8'in altında kalan işsizlik oranımızla AB'deki birçok ülkeden daha iyi bir performans yakaladık. 'Bursa Büyürse Türkiye Büyür' mottosuyla ülkemizin aydınlık geleceği ve milletimizin refahı için yeni istihdam alanları oluşturma gayreti gösteren firmalarımız sayesinde kentimiz ve ülkemiz yeni başarılara imza atacaktır” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir
OSB