Çiftçiye af yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sulama birlikleriyle ilgili yeni bir af düşünmediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA -  TBMM Genel Kurulu'nda, "temel kanun" olarak ele alınan Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor. Tasarı'nın ikinci bölümündeki maddeler üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yıldız, Türkiye'nin doğalgaz satışında 27 AB ülkesi arasında en ucuz ikinci ülke konumunda olduğunu belirtti.
 
Yıldız, "Elektrikte Avrupa'nın en ucuz sekizinci ülkesiyiz. AB üyesi ülkelerin altındayız. 10 yıl önce aynı asgari ücretlinin, aynı miktardaki doğalgaz alımına maaşının yüzde 33'ünü öderken, şu anda yarı fiyatını ödemektedir. Asgari ücretin alım gücü, iki katına çıkartılmıştır. Bu asgari ücretin çok yeterli olduğu anlamında değildir" dedi.
 
Türkiye tarihinin en büyük tarımsal yapılandırmasını önceki yıl yaptıklarını ve 2,5 milyar liralık tarımsal borçların yeniden yapılandırıldığını, bu kapsamda faizlerin silindiğini hatırlatan Yıldız, yüzde 26 civarında başvuru gerçekleştiğini söyledi. Yıldız, "Sulama birlikleriyle alakalı yeni bir af düşünmüyoruz. Ekim yapmayın denilmişse, o çiftçinin tercihine karışmak anlamına gelir. İsterse ekim yapar, istemezse yapmaz. Ama biz elektrik parasını tahsil etmediğimiz çiftçimizin elektriğini daha çok açamayız" diye konuştu.