‘Daha çok inovasyon ve Ar-Ge yapmalıyız’

Yeni Türkiye Yenilikçi Türkiye Zirvesi başladı. Zirvede konuşan Yenilikçi Liderler Derneği Başkanı Uğur Erdoğan, Türkiye’nin 2023 hedefleri yolunda daha çok inovasyon ve Ar-Ge yapması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RABİA KORKMAZ

KONYA - Yenilikçi Liderler Derneği Başkanı Uğur Erdoğan, inovasyonun yaşamın her alanına damga vurması gerektiğini vurgulayarak ülkenin ancak bu yolla daha yaşanabilir olabileceğini söyledi. Katılımcıları arasında Yenilikçi Liderler Derneği Başkanı Uğur Erdoğan, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın da olduğu Yeni Türkiye Yenilikçi Türkiye Zirvesi başladı. Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Kalkınma Ajansı ve Inova Grup iş birliği ile gerçekleştirilen zirve bugün sona erecek.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Yenilikçi Liderler Derneği Başkanı Uğur Erdoğan, inovasyon kültürünün oluşumuna katkı sunmaya çalıştıklarını belirterek, “Küreselleşen dünyamızda son dönemde inovasyon çok önemli hale geldi. 2023 hedeflerimize ve misyonumuza ulaşmamız açısından inovasyon çok önemli, koşan çalışan adamlar olmak zorundayız. Teknoloji ve yeni fikirlerin gelişimi çok önemli. Her alanda inovasyon olabilir sosyal, yerel yönetimler alanında da inovasyon olabilir. Ülkemizin daha yaşanabilir olması için gençlere görev düşüyor. Daha çok inovasyon ve ArGe yapmamız gerekiyor” dedi.

Akman: Yerli otomobil üretimine yönelik girişimcileri destekledik

MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, 150 milyon TL destekle 300 milyon TL bütçeli bir destek mekanizmasının harekete geçirileceğini kaydederek, “İşletmelerin hayatta kalmaları, büyüme, istihdam oluşturma, inovasyon, teknolojik değişim, üretim artışı ve ihracat gibi kriterler göz önünde bulundurulduğunda, girişimcilik özellikle yenilikçi girişimcilik ve ekonomi arasında önemli bir bağlantının olduğunu açıkça görüyoruz. Özellikle erken dönem girişimciliğini hem finansal, hem de idari anlamda destekleyecek mekanizmaların çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasını, ülkemiz için olduğu kadar girişimci sayısının oldukça fazla olduğu Konya, Karaman’ın bölgesel rekabet edebilirliği için de bir zorunluluk olarak görüyoruz”dedi.

Farklı girişimcilik gruplarına farklı girişimcilik destekleri ve eğitimleri vermek gerektiğine inandıklarını vurgulayan Akman, “Eğitimler kapsamında sektörel öncelik olarak yerli otomobil üretimine yönelik faaliyette bulunacak girişimler ile özellikle 18-29 yaş arası genç girişimcileri destekledik. Yine MEVKA olarak bölgemizde girişimcilik eğitimlerinin kalitesini de önemsiyoruz. Bu nedenle bir AB projesi hayata geçirdik. Projemizin adı ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitmen Eğitimi’. Bu proje Ulusal Ajans’ın 2014 teklif çağrısı döneminde 600 proje arasında ilk 10’a girdi. Proje kapsamında girişimcilik eğitmen eğitimi, iş planı stratejileri, liderlik, organizasyon, üretim ve hizmet geliştirme, pazar analizi, pazarlama, girişimci finansmanı gibi konularda eğitimler organize edilmilştir’’ şeklinde konuştu.

‘Bilişim, bioteknoloji ve nanoteknolojiyi ihmal etmeyelim’

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise yenilikçiliğin daha çok fayda getiren işleri kapsadığını belirterek, “Ülke olarak sanayiyi Anadolu’ya yaygınlaştırdık. Türkiye için yeni bir başarı hikayesi yazmanın zamanı geldi. Yenilikçilik üzerine çok konuşuyoruz. Çünkü bununla ilgili az gelişme var. İnovasyon en büyük karları getiren alandır. Dünyada 3 temel yatay teknoloji var: Bilişim, bioteknoloji, nanoteknoloji. Bunları ihmal etmemeliyiz. Yönetimde, tasarımda da inovasyon önemli. Gençlerin iş bulabilmeleri yenilikçi girişimcilerle mümkün. Türkiye’nin KOBİ başkenti Konya’dır. Türkiye KOBİ’lerini yenilikçi hale getiremezse yeni Türkiye olamaz. Türkiye yenilikçi KOBİ’ler, yenilikçi girişimciler ve bilişimle yükselecektir” ifadelerini kullandı.