DEİK heyeti, Türkmenistan'da Türkiye ekonomisini anlattı

Heyet, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı D. Hocayev ve Türkmenistan Sanayi ve Girişimciler Birliği Başkanı A. Dadayev ile görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLYÜZ ÇAVDARCI

ADANA - Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı'nın başkanlık ettiği Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası dünyaya doğru bilgiler vermek amacıyla başlattığı çalışma kapsamında Türkmenistan'da çeşitli temaslarda bulundu.

Heyet, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı D. Hocayev ve Türkmenistan Sanayi ve Girişimciler Birliği Başkanı A. Dadayev ile görüştü. Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı'nın başkanlık ettiği DEİK heyeti, daha sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şahmuhammed Duduliyev tarafından kabul edildi. DEİK heyetine, Türkmenistan temasları sırasında, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu da eşlik etti.

Ziyaretlerde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye ekonomisi hakkında bilgiler veren Halil Avcı, Türkmenistan'ın, dış politika ve ekonomik alanda Türkiye için en öncelikli ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Avcı, "Türkmenistan, bizim için stratejik bir ortak, dost bir ülke ve ata vatanımızdır" dedi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un, Türkiye'deki askeri darbe girişimi ile ilgili olarak Türk halkına ve Türk devletine vermiş olduğu desteğin çok önemli ve anlamlı olduğunu dile getiren Avcı, "Darbe girişimi Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir zarar veremedi" dedi.

Halil Avcı, Orta Asya'nın parlayan yıldızı Türkmenistan'ın, tarihi İpek Yolu'nun günümüzde canlandırılması ile lojistik merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti. Türkmenistan'ın; Aşkabat Uluslararası Havalimanı, demiryolları, karayolları ve Hazar Denizi'ne kurduğu Türkmenbaşı Limanı ile Ro-Ro gemileri gibi dev yatırımlara imza attığını ifade eden Avcı, bu projelerin bazılarının hizmete girdiğini, bazılarının da yine bu yıl içinde açılacağını kaydetti. Avcı, "Dev projeler arasında yer alan ve yapımı tamamlanan Aşkabat Uluslararası Havalimanı'nın açılışı eylül ayında yapılacak" şeklinde konuştu.

Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan arasında gerçekleşecek üçlü zirvenin de bu yıl Aşkabat'ta yapılacağı kanısında olduğunu ifade eden Avcı, "Bunun için heyecanlıyız. Türkmenistan Sanayici ve Girişimciler Birliği ile iş birliği anlaşması imzaladık. Hedefimiz, üçüncü ülkelerde Türkmen girişimcilerle ortak projeler yapmaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir