Doğalgaz şirketlerine kayyum atanabilecek

Bazı doğalgaz şirketlerinin yerine getirmediği gereklilikler üzerinde duran EPDK, bu şirketlere kayyum atanabilmesinin önünü açıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından doğalgaz dağıtım şirketlerine kayyum atanabilmesinin önünü açan düzenleme kurul gündemine alındı. Düzenleme taslağına göre, lisansını kaybedenler yeni ihaleye giremeyecek.

EPDK, doğalgaz dağıtım lisanslarına ilişkin tedbirleri düzenleyen yönetmelik taslağını son kurul toplantısında masaya yatırdı.

Alınan bilgiye göre EPDK, doğalgaz şirketlerine belirli hallerde kayyum yolunu açan düzenleme taslağında, atamaya neden olabilecek 5 durum belirledi. Söz konusu hallerden en az birinin gerçekleşmesi durumunda, kurul kararıyla şirketlerin dağıtım lisanslarının iptal edilebilmesi öngörüldü.

5 neden

Yönetmelik taslağında, dağıtım şirketlerine kayyum atanmasına neden olacak 5 sebep ise şöyle sıralandı:

- Mali durumun dağıtım faaliyeti kapsamındaki yükümlülükleri yerine getiremeyecek kadar kötüleşmesi.
- Mevzuat ihlallerinin, dağıtım faaliyetinin gerektirdiği hizmetleri kabul edilemeyecek düzeyde aksatması.
- Şirketin mevzuata aykırılıkları alışkanlık edinmesi.
- Şirketin faaliyetlerini yerine getiremeyecek düzeyde yönetilemez hale gelmesi.
- Dağıtım faaliyetinin niteliğinin veya kalitesinin kabul edilemeyecek düzeyde düşmesi.

Lisansını kaybeden yeni ihaleye giremeyecek

Düzenleme taslağına göre, kayyum atamasının ardından şirketler EPDK tarafından kurulacak yürütme ve koordinasyon komitesi gözetiminde yönetilecek. Şirketlerin lisansının da iptal edilmesi durumunda var olan şebeke satılacak, elde edilen gelir eski ortaklara ödenecek ve ihaleyi kazanan kişiye yeni dağıtım lisansı verilecek.

Öte yandan, taslak uyarınca eski lisans sahibi şirketlerle bu şirkette doğrudan veya dolaylı yüzde 10'un üzerinde pay sahibi kişilerin yer aldığı firmalar, şebeke satış ihalesine katılamayacak.

EPDK, doğalgaz dağıtım sektöründe lisans iptalini zorunlu hale getiren hususları belirlemek, hizmetin aksamaması ve tüketicilerin korunması için alınacak önlemleri ortaya koymak için bağımsız bir yönetmelik hazırlanmasını uygun bulmuş ve buna ilişkin taslağı geçen yılın Ekim ayında kamuoyu ve sektörün görüşüne açmıştı.