Domateste AB’nin de ithalatı durduracağı tarih yaklaşıyor

Türkiye’nin Rusya’ya toplam sebze ihracatının yüzde 56’sını domates oluşturuyor. Rusya’nın Türkiye’den ithalatı durdurması ile domates ihracatı 2016 yılında 367 milyon dolardan 238 milyon dolara indi. Miktar olarak da ihracat 543 bin tondan 480 bin tona geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP

Domateste, Rusya’nın uygulamaya devam ettiği ithalat yasağının, piyasaya asıl etkisinin 15 Nisan’dan sonra görüleceği belirtiliyor. Şu anda soğuk geçen hava şartları nedeniyle Avrupa’daki üreticinin mahsülünün piyasaya çıkış tarihinin bu yıl 1 ay sarkmasından dolayı AB’nin halen talebini Türkiye’den karşıladığını belirten Modern Seralar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Şentürk, 15 Nisan’dan itibaren, İspanya başta olmak üzere AB’deki mahsulün çıkmaya başlamasıyla AB’nin de Türkiye’den ithalatı durdurmasının beklendiğini ve o tarihten itibaren Türkiye’de domates fiyatlarında kilogramda 1.5 TL’lere doğru hızlı bir düşüş oluşabileceğini söyledi.

Rusya’nın Türkiye’den gidecek domatese kolay kolay kapılarını açmayacağını tahmin ettiklerini söyleyen Şentürk, “Ancak ülkemizde belirli üreticileri belirleyip bugüne kadar ithal ettiğinin yüzde 10’u kadar sınırlı bir miktarda alım yapabilir” dedi.

Domates üreticisi açışından asıl sıkıntılı dönemin 15 Nisan’dan sonra beklentiğini vurgulayan Şentürk, “Geçtiğimiz yıllarda İspanya, Hollanda, Belçika mahsülünün piyasaya girdiği 30 Mart’ta Türkiye’den ithalatı kapatıyordu. Ancak bu yıl kış soğukları uzun sürdüğü için bu ülkelerdeki domates Nisan 15 gibi piyasaya girecek ve Türkiye’deki domates üreticisi için sıkıntı asıl o zaman başlayacak” dedi.

‘Tek çözüm Rusya’yı ikna etmek’

Ahmet Şentürk, “Tek çözüm Türkiye’nin, bir aydan kısa bir sürede Rusya’yı ikna etmesi” dedi. Bu durumda domates üreticisi için tek alternatif olarak iç pazarın kaldığını belirten, ancak ihracatın azalması ile içerde de fiyatların düşeceğine dikkat çeken Şentürk, şunları söyledi: “İçerde fiyatlar mutlaka düşecek. Şu anda 4 TL’ye satılan salkım domatesin fiyatının 1.5 TL’ye düştüğünü görürsek şaşırmayalım. Geçen yıl da Rusya ithalatı durdurunca fiyat 1.5 TL’ye düşmüştü. Bakanlığımızdan destek bekliyoruz. Domatesteki sorundan yaklaşık 10 bin dönüm modern sera etkilenecek. Vatandaşın işlettiği seralar da katıldığında yaklaşık 30 bin dönümde sorun yaşanacak.”

Rusya yaş sebze ihracatının %56’sını domates oluşturuyor

Türkiye’nin Rusya’ya toplam sebze ihracatının yüzde 56’sını domates oluşturuyor. Türkiye’deki örtü altı üretiminin yüzde 60’ı ise domates ve biberden oluşuyor. Rusya’nın Türkiye’den ithalatı durdurması ile domates ihracatı 2016 yılında 367 milyon dolardan 238 milyon dolara indi. Miktar olarak da ihracat 543 bin tondan 480 bin tona geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir