Dünya Bankası'ndan Tuz Gölü'ndeki projeye finansman

Dünya Bankası, daha önce 725 milyon dolar kaynak aktardığı Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'nin kapasite artırımına gitmesi için de finansman sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Cyril Muller, Türkiye'nin enerji arz güvenliği konusunda yaptığı çalışmalara desteklerinin süreceğini belirterek, "Bu kapsamda, yıllık 1 milyar metreküp öngörülen Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi'nde kapasitenin arttırılmasında, finansörlerden biri olmayı umuyoruz. Bu takvim yılı içerisinde, söz konusu proje için önemli bir finansmanı onaylamayı planlıyoruz." dedi.

Muller, Dünya Bankası'nın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) için Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) sağlanan 400 milyon dolarlık kredi anlaşması imza töreninin ardından sorularını yanıtladı.

TANAP'ın, Dünya Bankası için enerji güvenliği ve kaynak çeşitliliğini sağlamanın yanı sıra, geçtiği bölgelerdeki sosyal hayatın iyileşmesine ve istihdama da katkıda bulunduğunu anlatan Muller, projenin sosyal etkileri üzerine yoğun çalışmalar yapıldığını söyledi.

Muller, bu kapsamda tasarlanan bir program çerçevesinde de Dünya Bankasının 23 milyon dolarlık bir fon sağladığını ve boru hattının geçtiği bölgelerdeki yaşam alanlarının iyileştirilmesinin amaçlandığını dile getirerek, "TANAP, sosyal hayata etkileri ve bu bölgedeki insanların yaşam alanlarının geliştirilmesi için uluslararası standartların uygulandığı bir proje. Ayrıca, insanlara sağladığı istihdam açısından da çok önemsiyoruz." diye konuştu.

Tuz Gölü depolama tesisine yeni finansman yolda

Dünya Bankası olarak enerji arz güvenliği noktasında sağladıkları diğer finansmanlara da değinen Muller, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yıl, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'nin kapasite büyütme programı üzerinde çalışıyoruz. Bu takvim yılı içerisinde, söz konusu proje için önemli bir finansmanı onaylamayı planlıyoruz. Yıllık 1 milyar metreküp öngörülen Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisinde kapasitenin arttırılmasında, finansörlerden biri olmayı umuyoruz. Aynı zamanda, başka finansörlerin bulunması için de çaba harcayarak, Tuz Gölü Projesi'ni desteklemek için bir konsorsiyum oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Dünya Bankası olarak bunu TANAP için de yapmıştık. Aynı şey, depolama projesinde de geçerli olacak. Hükümet ve proje sponsorlarıyla görüşerek, diğer finansörlerin bulunmasını sağlayacağız, çünkü Dünya Bankası standartları kullanıldığında şartlar daha kolay oluyor."

Muller, ayrıca Türkiye ile ilgili bu yıl kamu binalarında enerji verimliliğine yönelik uygulamaları destekleyeceklerini, bunun için bir dizi çalışma yapıldığını ve okul, idari binalar gibi çeşitli kamu kurumlarında pilot projelerin başlayacağını da kaydetti.

Tesisin günlük kapasitesi 40 milyon metreküp

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle ilk yastık gazının basılmaya başlanacağını açıkladığı Tuz Gölü'nün altına inşa edilen doğalgaz depolama tesisi, toplamda 12 sondaj kuyusundan oluşuyor.

Toplamda 1 milyar metreküp çalışma gazı kapasitesi bulunan tesisten, tam olarak devreye girdiğinde, Türkiye doğalgaz şebekesine şu anda günlük 40 milyon metreküp doğalgaz verilebilecek.

Projeye Dünya Bankası 2006'da imzalanan bir anlaşma ile 325 milyon dolar, 2014'te imzalanan başka bir anlaşma ile de 400 milyon dolar finansman sağlamıştı.