Ekonomi yönetiminden not kararına tepki

Şimşek, Canikli, Tüfenkçi ve Zeybekci, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine tepki gösterdi ve reform vurgusu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Moodys tarafından Türkiye'nin kredi notunun "Baa3"ten "Ba1"e çekilmesini ve not görünümünü "durağan" olarak belirlenmesini sosyal medya üzerinden değerlendirdi.

Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdüMoody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

'Türkiye'nin temelleri sağlam'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok, reformlara devam" ifadelerini kullanarak, Türkiye'nin temellerinin sağlam ve şoklara karşı dirençli olduğunu vurguladı.

Şimşek, birçok iç ve dış şoka rağmen ekonominin küresel kriz sonrası dönemde yüzde 5,2 büyüdüğüne işaret etti.

Mehmet Şimşek, bu yıl Ar-Ge, işgücü piyasası, yatırım ortamını iyileştirilmesi, bireysel tasarruf artışı, Avrupa Birliği ile vize muafiyeti, darbeleri engellemek için ordu üzerinde demokratik kontrolü artırılması konularında bir dizi reform çalışması yapıldığını kaydetti.

Yıldırım'dan Moody's'e sert tepkiYıldırım'dan Moody's'e sert tepki

'2 nedenle düşürdü'

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise, Moody's'in Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu 2 nedenle düşürdüğünü belirtti ve bunların düşük büyüme performansı ve cari açık olduğunu söyledi.

Türkiye'nin büyümesinde görülen yavaşlamanın iç ve dış talebin daralmasından kaynaklandığını ifade eden Canikli, Bütün küresel ve bölgesel risk ve olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi en yüksek büyüme hızını yakalayan 5 ekonomi arasındadır. Türkiye'nin büyüme oranı, küresel büyüme oranı ve OECD ülkelerinin büyüme oranlarının çok üzerinde kalmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

'Görmezden gelindi'

"Yılın ilk 7 ayında bireysel kredilerdeki reel düşüş iç talepteki daralmayı ağırlaştırmıştır" diyen Nurettin Canikli, "Bununla ilgili olarak bireysel kredilerdeki genişlemeyi sağlayacak alınan etkili terbirleri Moody's görmemiş ya da görmek istememiştir. Tasarruf oranını yükseltmek amacıyla hayata geçirilen 2 önemli reform olan otomatik BES ve Türkiye Varlık Fonu görmezden gelinmiştir" ifadesini kullandı.

Canikli ihracattaki artışın son aylarda ivme kazandığını bildirerek, Dış talep, yani ihracattaki artış son aylarda ivme kazanmıştır. Bunda Rusya ile problemlerin giderilmesi önemli bir faktör olmuştur. Dış talep çerçevecesinde Irak ve diğer bölge ülkeleri ile AB ülkelerine olan ihracatımız alınan tedbirlerle artış trendine girmiştir. Moody's bunların hiçbirisini görmedi ya da görmek istemedi" yorumunu yaptı.

'Temel makro dinamiklerle örtüşmüyor'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararın, ülke ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmediğini belirtti.

Zeybekci şunları kaydetti: "Dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında Türk ekonomisi yüzde 3,9 büyümüştür. Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürmüş hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken bütçe fazlası vermiştir. Moody's’in iddiasının aksine özel sektörümüz ve kamu kesiminin dış finansman koşullarında herhangi bozulma yaşanmamaktadır. Siyasi istikrarı koruyacak ve piyasa dostu uygulamalarımızdan taviz vermeden iş yapma ortamını iyileştirecek reformlarımıza devam edeceğiz."

"Moody's'in bu kararı gerçekleri yansıtmamaktadır."

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye ekonomisinin son 27 çeyrektir sürekli büyümesini sürdürdüğünü bildiren Tüfenkci, ülkenin birçok Avrupa ülkesinin de üzerinde büyüme sağladığını vurguladı.

Tüfenkci, son zamanlardaki ekonomik büyüme yavaşlamasının, iç ve dış talebin düşmesinden kaynaklandığına işaret ederek, "En son 3,1'lik büyüme oranına baktığımızda, Türkiye 21 AB üyesi ülkeden daha fazla, büyük ekonomilere sahip Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinden de daha hızlı büyümüştür. Bazıları büyüme oranlarındaki yavaşlamayı bahane ederek, 'Ne oluyor?' diyebilir. Ekonomi yönetimi olarak aldığımız tedbirlerle ne Türkiye'nin mali disiplininden taviz veriyoruz, ne de göstergeleri olumsuza çevirecek işlemlere imza atıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Tüfenkci, Moody's in not düşürme gerekçelerine bakıldığında, kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'de alınan tedbirleri ve yapılan işlemleri iyi analiz edemediğini gördüklerini kaydetti.

"Türkiye açısından oldukça haksız ve mesnetsiz"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Moody's'in kararının, Türkiye açısından oldukça haksız ve mesnetsiz olduğunu belirterek, "Türkiye'nin, bölgesindeki siyasi gelişmelere olumlu katkılar sağlamasının ardından gelen bu not indirimi, 'Anlamlı gerekçelerden yoksun' bulunmaktadır." ifadesini kullandı.

Özlü, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çektiğini, not görünümünü ise "durağan" olarak belirlediğini hatırlatan Özlü, kararın Türkiye açısından oldukça haksız ve mesnetsiz olduğunu vurguladı. Özlü, hükümetin, yaşanan darbe girişimine rağmen reform sürecini aralıksız devam ettirdiğine dikkat çekerek, "Dünyanın hala temel sorunların üzerine gidemediği bir dönemde, Türkiye hem büyümeye hem de yapısal reformlara devam ediyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesinden Ar-Ge ve finansmana erişime kadar birçok alanda çok önemli yasalar çıkarıldı." değerlendirmesinde bulundu.