Eleman bulamayan robota geçiyor ama robotu çalıştıracak eleman da yok

Endüstri 4.0 için kolları sıvayan sanayi kesimi robota eleman eksikliğinden geçildiğini ancak robotu çalıştıracak elemanın da bulunamadığını söylüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İrem ÇETİNGÖZ

İSTANBUL - Endüstri 4.0'a adapte olmaya çalışan sanayi kesimi bu alanda yetişmiş eleman konusunda sıkıntı yaşıyor. İş dünyası temsilcileri, “Operatör bulamayan mecburen robotlarla üretim yapmaya çalışıyor. Endüstri 4.0’a uygun üretim tesisini ithal getirip, kurabilirsiniz ama onu da uygulayacak, kullanacak mühendis çok az” diyor.

Endüstri 4.0’ı odağına alan ve 35 ülkeden 1.336 katılımcıyı ağırlayan WIN EURASIA Automation 2017 Fuarı dün TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi’nde kapılarını açıtı. Endüstrinin yeni devrimine dönük çözümleriyle fuara katılan firmalar ziyaretçileri etkilemek için farklı ürünlere stantlarında yer verdi. Şarkı söylemenin yanında jest ve mimiklerini kullanarak sahne yapan robotlardan, kaliteyi artıracak, hızlı üretim sağlayacak makinelere kadar bir çok ürünün yer aldığı fuarda şirket temsilcileri DÜNYA’ya Endüstri 4.0’ın geleceğini de yorumladı.

Fuara ilk kez tamamen yerli ürün gamıyla odaklandıklarını ifade eden Emko Elektronik'in Satış ve Pazarlama Birim Sorumlusu Mustafa Akbacak, yerli operatör panelleri ürettiklerini kaydetti. Ar- Ge merkezleri yoluyla yerli ürün sayısını artıracaklarına vurgulayan Akbacak, kendi yazılımlarıyla da ürünlerinin hem cihazlararası iletişimini hem de veri tabanı oluşturmasını sağladıklarını anlattı. Akbacak, ürettikleri her ürünü Endüstri 4.0’a katkı yapıp yapmayacağı konusunda sorguladıklarını ifade etti.

'Sanayici kökenli siyasetçi sayısının artması gerekli'

Türkiye’nin şu anda fikir olarak Endüstri 4.0’a hevesli olduğunu bildiren Festo Pnömatik Satış Müdürü Tolga Kutlu, buna karşın öncelikle Endüstri 3.0’ı uygulayabilmiş olmanın gerekliliğine dikkat çekti. Şirket olarak, Festo Almanya’nın paralelinde Türkiye’de de ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Kutlu, “Endüstri 4.0 vasıfsız işleri ve üst kademe yönetici pozisyonları değil, daha çok orta kademe işleri etkileyecek. Bu da daha çok teknisyen, tekniker ve sahada çalışan mühendis dediğimiz grupların işlerini belki kaybetmelerine sebep olacak. Orada iş kayıpları yaşanırken, 4.0 ile yeni iş kolları da ortaya çıkacak. Bilgi teknolojiler, veri işleme, data mailing dediğimiz iş kolları önümüzdeki günlerde aranan iş kolları olacak” dedi.

Savunma ve medikal başta olmak üzere birçok sektöre dönük ürünler sunan Renishaw PLC, 3D yazıcılarıyla istenilen herhangi bir kemiği bir günde üretebilecek imkan sunuyor. Şu an tanıyı doktorların koyup, nasıl müdahale edileceğine karar verdiklerini anlatan Renishaw PLC Türkiye İş Geliştirme Mühendisi Kemal Güden, bundan sonra ameliyatları robotların yaptığını kaydetti. Türkiye’nin Endüstri 4.0 için know-how üretemediğini ama üretileni çok iyi kullanıp, çözümler geliştirebildiğini bildiren Güden, şöyle devam etti: “Türkiye, bu konuda ‘dünyanın geri kalanı’ diye sınıflandırılan alanda. Buna rağmen bazı firmalar dünyadaki ilk 500 arasına girebilir. Bu know-how üretilebilir ama bunun maliyeti var. Türkiye de bu konuya kaynak aktarma sıralamasında geride tutuluyor. Devletin bir projesi ve bütçesi olsa çok güzel şeyler çıkabilir. Sanayici kökenli siyasetçiler çoğalmalı. Ülkede en büyük sorun insan kaynağı. Endüstri 4.0’ı getirip kurabilirim ama bunu uygulayacak, kullanacak mühendis eksik. Mesleki ve teknik eğitimde yeterli seviyede değiliz. Hangi iş adamına giderseniz gidin operatör sorunu yaşıyor. O yüzde robot teknolojisine geçmek istiyor ama o robotların ayarlarını yapacak, sistemi kuracak adam da yok.”

Robotlar mavi yakalı olacak, yazılımda istihdam artacak

Endüstriyel otomasyon ürünleriyle fuarda yer alan Omron Electronics'in Pazarlama İletişimi Koordinatörü Güray Yayla, Endüstri 4.0 terimini ilk kez 2011'de kullanıldığını hatırlattı. Yayla, “Endüstri 4.0’ın daha hızlı çalışmasını sağlayan ürünler üretiyoruz. Bu süreç, internetin üretime adapte olmuş halidir. İleride düşündüğümüzden daha hızlı gelişecek. Mesela robotlar daha hızlı hareket edecek ve yapay zekanın kullanımı artacak” dedi. Endüstri 4.0’ın iş kollarına etkisi hakkında da değerlendirme yapan Yayla, mavi yakalı çalışan konusunda çalışma alanlarının robotlara kalacağını yazılım gibi kısımlarda ise yeni istihdam alanlarının açılacağını söyledi. 65 ülkeye ihracat yapan Emas'ın Yurtiçi Satış ve Pazarlama Müdürü Bülent Arık da pazar paylarını büyütmeyi hedefl ediklerini belirtti. Ayrıca Arık, İngiltere’de yeni şubeleri EMAS UK'yi açtıklarını sözlerine ekledi. Kardex ise fuarda, 365 gün 24 saat çalışabilen insansız depo çalışma sistemlerini sergiledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir