EPDK, elektrik tedarik şirketlerini uyardı

EPDK'ya elektrik tedarikçilerinin kendilerinden uygun olmayan şekilde fiyat artışı istediği şikayetinde bulunan OSB'lerin bu hamlesi sonuç verdi. EPDK Başkanı Yılmaz, tedarik şirketlerine sözleşmelere uyulması için resmi uyarı yazısı gönderdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz aylarda elektrik tedarik şirketleri, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak mevcut sözleşmelerdeki fiyatlardan kâr edemediklerini savunarak Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile sözleşmelerini bir bir feshetmeye başlamıştı. Sözleşmede sorun yaşayan OSB'ler çözümü devletten elektrik almakta bulmuştu, ancak bu da yüzde 20 ek maliyeti beraberinde getirmişti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), elektrik tedarik şirketlerinin geçmişte imzaladıkları anlaşmaları tek taraflı feshetmesi nedeniyle piyasadaki güvenin zedelenebileceğine işaret edilerek, bu konuda mevcut anlaşmalara sadık kalınması gerektiği resmi yazıyla ilgili firmalara iletildi.

Alınan bilgiye göre, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz imzasıyla elektrik tedarik şirketlerine gönderilen resmi yazıda, sağlıklı bir piyasa işleyişi için tüketicilerle imzalanan anlaşmaların, tek taraflı feshedilmemesi uyarısında bulunuldu.

Söz konusu anlaşmaların elektrik piyasasının temelini oluşturduğu hatırlatılan yazıda, "Mevcut ikili anlaşmaların zamanından önce ve tek taraflı olarak, piyasada güveni zedeleyebilecek şekilde feshedilmesi talepleri olduğu bilgisi kuruma ulaşmıştır. İstikrarlı ve öngörülebilir bir elektrik piyasasının oluşturulması, tedarikçiler ile tedarikçisini seçme hakkına sahip serbest tüketiciler arasında daha uzun dönemli ve sağlıklı ticari ilişkilerin sürdürülmesi için özellikle mevcut ikili anlaşmalar konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekir." ifadelerine yer verildi.

İç piyasada çok az dalgalanma oldu

Son aylarda elektrik gün içi piyasasındaki fiyatlarda çok az dalgalanmanın olduğu, bu durumun ise arz-talep değişimlerine dayalı piyasa dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda, normal sayılabileceği belirtilen yazıda, uzun süreler için imzalanan anlaşmalarda anlık reflekslerle hareket edilmemesi istendi.

Elektrik piyasasındaki en önemli serbest tüketicilerden olan Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) yetkilileri geçen ay EPDK'ya yaptıkları ziyarette, elektrik tedarik şirketlerinin kendileriyle yaptıkları sözleşmelere sadık kalmadığını iletmiş, fiyat artışı veya sözleşmenin feshedilmesi önerileri nedeniyle zor durumda kaldıklarını dile getirmişlerdi.

EPDK Başkanı Yılmaz, daha önce yaptığı açıklamada, özellikle OSB'lerin Türkiye ekonomisi için önemine değinmiş ve tedarik şirketlerinin sözleşme hükümlerine sadık kalmaları gerektiğini vurgulayarak, sorunun çözümüne yönelik çalışma başlatacaklarını belirtmişti.

8,4 milyon aboneye seçme hakkına sahip

EPDK'nın bu yıl için serbest tüketici limitini 2 bin 400 kilovatsaat olarak belirlemesiyle aylık ortalama 82 lira ve üzeri fatura ödeyen aboneler serbest tüketici olma hakkından yararlanabiliyor.

Yeni limitle 8,4 milyon abone serbest tüketici olma ve elektrik tedarikçisini seçme hakkına sahip olurken, EPDK tarafından serbest tüketici olmak isteyen abonelerin tedarik şirketleri ile imzalayacakları anlaşmalarda çok dikkatli olmaları gerektiğine her fırsatta işaret ediliyor.