Erdoğan: Yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi Şurası'nda, "TOBB'un bütün üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOBB Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yeni bir seferberlik başlattıklarını söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

"İş dünyamız 15 Temmuz darbe girişimi sırasında takındığı duruşla takdiri haketmiştir. FETÖ'nün iş dünyasından da temizlenmesi hassasiyetini milletim adına sizden istiyorum.

Türkiye ne zaman sorunlarla karşılaşsa hemen ekonomiyi durdurma, üreticiyi korkutma taktikleri zuhur ediyor. Kredi derecelendirme kurumlarının Türkiye hakkında kararlarının altında yatan sebep, 'biz Türkiye'yi nasıl ürkütürüz'. İstedikleri neticeyi alamadılar, alamayacaklar.

Dünyadaki kredi derecelendirme kuruluşlarının iradesi bu topluluğun iradesi üstünde olmayacaktır. Şu kredi derecelendirme kuruluşu, bu kredi derecelendirme kuruluşu değil bu milletin girişimcisinin kaderini siz belirleyeceksiniz.

Türkiye'nin, büyüme ve istihdam karnesi oldukça iyi. 2009 yılındaki küçülmenin sebebi biz değildik. Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel finanas krizi bizi teyet geçmiştir."

"Bugün yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz"

"Bizim mart döneminde işsizliği aşağı çekmemiz lazım. O zaman o derecelendirme kuruluşları ne gerekçeler yazmışlar, anayasa oylaması yapılmasın diyor. Sanane be. Türkiye'de anayasa oylaması yapılacak, sen kimsin ya? Hep beraber el ele vermek suretiyle gecikmeden süratle adımı atıp, eleman alımlarını başlatarak mart sonuna kadar Türkiye bu konuda ciddi bir dönüşümü yakalamış olsun. Bunu sizlerle özellikle paylaşmayı milli bir seferberlik ilanı olarak telakki ediyorum. Bu seferberliğin aktörleri olarak da sizleri görüyorum.

Ülkemizde işsizlik rakamlarının artmasının sebebi nüfustaki genç oranın yüksekliği ve kadınların iş gücüne katılımının artmasıdır. Madem fevkalade bir durumla karşı karşıyayız, yeniden kolları sıvama zamanıdır. TOBB'un bütün üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz. İnşallah yıl sonunda her ilin istihdam şampiyonlarını birlikte ödüllendireceğiz. Bugün başlatılan istihdam seferberliğine birliğinizin tüm üyelerini etkin şekilde katılmaya davet ediyorum. Valilerimize talimat veriyorum, istihdam seferberliğine şehirlerin tamamı katılacaktır. İstihdam seferberliğinin koordinasyonunu hükümetimiz yapacaktır.

500 bin ilave istihdam çalışmasını zaten başlatmış durumdayız. Şimdi bunu daha üst seviyeye çıkaracağız özel sektöre gereken desteği sağlayacağız.

"Faiz politikasından şikayetçiyim"

"Ülkenin faiz politikasından şikayetçiyim. Bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz bu faiz politikası aslında bir sömürü aracıdır. Zira girişimci atacağı adımları alacağı düşük faizli krediyle atacak. Fakat Merkez Bankası'nın ilan ettiği faiz kararını ikiye katlarsan biz bir yere varamayız. Finans patronlarını özellikle insafa davet ediyorum. Enflasyon neticedir faiz sebeptir bunu böyle bilin ve enflasyonu doğuran bir numaralı sebep faizdir. Ama ne yazıkki bakıyoruz aynı yanlış işleniyor."