'Fiyat artışı, kiralık araçlara yönlendirecek'

TOKKDER Genel Koordinatörü Özgül, ÖTV düzenlemesinin ve TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının, şirketleri araç kiralamaya yönlendireceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Genel Koordinatörü Tolga Özgül, ÖTV düzenlemesi ve TL'deki değer kaybına sonrası sektörün geleceğini değerlendirdi.

Özgül, yaptığı açıklamada, son dönemde Türk Lirasının Amerikan Doları ve euro karşısındaki değer kaybına dikkati çekerek, çevre ülkelerdeki gelişmeler ve Fed'in faiz artırımı beklentilerinin piyasaları olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Bunun para piyasalarında sıkışıklık oluşturabileceğine işaret eden Özgül, "Otomotiv sektörüne yönelik yeni ÖTV düzenlemesi ve TL'nin dolar ve euro karşısındaki hızlı değer kaybının araç fiyatlarında artışa neden olacağı aşikar. Bu noktada, işletmelere verimlilik adına sunduğu avantajlar nedeniyle operasyonel araç kiralama yönteminin ön plana çıkarak, kaynaklarını verimli kullanmak isteyen işletmeler için tercih unsuru olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

ÖTV ve döviz artışı otomotive rekor kırdırdıÖTV ve döviz artışı otomotive rekor kırdırdı

'Filodaki araç sayısı 306 bine ulaştı'

Özgül, yılın ilk 9 ayında Türkiye'de sıfır otomobil satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,3 azaldığını anlatarak, "2016 yılının ilk 9 ayında Türkiye operasyonel kiralama sektörü, Türkiye'de satılan yeni otomobillerin yüzde 20,2'si olan yaklaşık 99 bin yeni aracı filosuna kattı." diye konuştu.

Sektörün ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 büyüdüğünü vurgulayan Özgül, filodaki araç sayısının 306 bin 400'e ulaştığı bilgisini paylaştı.

Sektörün yatırımlarını sürdürdüğüne dikkati çeken Özgül, şunları kaydetti:

"Bu yılın ilk 9 ayında yaklaşık 7 milyar liralık yeni araç yatırımı yapan Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 21 milyar lirayı aştı. 2015 yılında yaklaşık 4 milyar lira vergi ödeyen sektör, bu yılın ilk 9 ayında da yaklaşık 3 milyar 244 milyon lira vergi ödeyerek ülke ekonomisine önemli katkı sağladı."

'KOBİ'lerin farkındalığı yüksek değil'

Özgül, Türkiye'de eşya taşımacılığı yapacaklara ticari araç kiralanamadığını aktararak, "Bu durumun bir düzenleme ile değişmesi durumunda sektörümüzün ülke ekonomisine olumlu katkısı daha da artacaktır." dedi.

Sektörün 13 yıllık geçmişi olduğunu kaydeden Özgül, "Bu sürede operasyonel kiralama yöntemini tercih edenler, genellikle uluslararası ve yerel büyük şirketler olurken, orta ve küçük ölçekli şirketlerde henüz farkındalık seviyesinin pek yüksek olduğunu söyleyemeyiz. Anadolu'da ve küçük şehirlerde sektörümüzü ve yarattığı avantajları tamamen tanımayan çok sayıda şirket var. Bulunduğumuz nokta kötü değil ancak daha ilerlenebilecek çok yol var." değerlendirmelerinde bulundu.

Özgül, haziran itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 21 milyon taşıt bulunduğunu, bunların 11 milyondan fazlasının otomobil olduğunu belirterek, "Bu 11 milyon 109 bin otomobilden 2 milyon 500 bin kadarının şirketler ve işletmeler tarafından iş amaçlı olarak kullanılmakta olduğu düşünülürse operasyonel kiralama, henüz bu araç parkının ancak yüzde 12'sine hizmet verir durumda. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 30 ve 45 arasında bulunuyor. Bu da sektörün ülkemizde önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunun önemli bir göstergesi." görüşünü paylaştı.