Franchisingde büyüklük 43 milyar dolara ulaştı

UFRAD Franchising Derneği Başkanı Aydın, franchising sektöründe ekonomik büyüklüğünün 43 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son yıllarda gerek Türkiye'de, gerekse de dünyada en çok kullanılan girişimcilik uygulamalarından 'franchising'i değerlendiren UFRAD Franchising Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın, sektördeki ekonomik büyüklüğün 2016 yılında 43 milyar dolara ulaştığını, bu sene ise hedefin 50 milyar dolar olduğunu söyledi.

Türkiye'de zincir işletmelerin toplam sayısının 2 bin 500 olduğunu ifade eden Dr. Aydın, "Bu işletmelerin toplamda 60 bin kadar şubesi var. Sektörde yabancı firma oranı ise yüzde 29. Buna karşılık yurt dışında şube açmaya başlayan 150'den fazla Türk markası var" diye konuştu.

Franchise zincirlerinin gelişmesindeki en önemli etkenin yönetim olduğunun altını çizen Dr. Aydın, "Vasat yönetilen bir zincir büyüyemez, markalaşamaz, hatta rakipleri büyüdükçe o küçülür. İyi yönetilen bir zincir sıfırdan yola çıksa bile marka olur. Alışveriş merkezlerinin markalara yer vermesi de, franchise zincirlerin gelişmesindeki en önemli etkenlerden biri. Müstakil perakendecilerin sürekli yaptıkları hatalar ve ihmaller, franchise zincirlerin tüketiciler tarafından tercih edilmesinde ve gelişmesindeki diğer bir önemli etken" ifadelerini kullandı.

Girişimcinin riski azalıyor

Firma ve markaların franchise yöntemiyle büyümesi halinde elde ettikleri avantajları da sıralayan Dr. Aydın, "Ulusal veya uluslararası standarda ve kaliteye sahip olunuyor. Tanınmış markaların sağladığı sürekli müşteri ve iş yapma imkanı doğuyor. Mali, ticari ve personel konularında sağlanan destekle, teknik işlevlere ağırlık verilip başarı şansı artırılıyor. Franchisor ile ortak hareket edilerek küçük işletmelerin karşılaşacakları risk ve işletmecilik sorunları minimize ediliyor.

Kuruluş aşamasında leasing gibi kaynaklardan finansal destek sağlanması mümkün oluyor. Reklam ve tanıtım giderlerinden tasarruf sağlanıyor. Franchising sistemi, girişimcinin yalnızlığını ortadan kaldırarak, kendi işini kurmanın getirdiği riskleri azaltıyor. İşletmeler için standart yönetim, muhasebe, satış ve stoklama fonksiyonları mümkün oluyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir