Gelecek 100 yıl Afrika'nın olacak

G20 maliye bakanları ve merkez bankası temsilcileri toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Gelecek 100 yıl Afrika'nın olacak. Yani bugün Asya küresel ekonomi açısından ne ise gelecekte de Afrika'nın olma ihtimali var" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

G20 Dönem Başkanlığını kasım ayı sonuna kadar yürütecek Almanya'da, Baden-Württemberg eyaletine bağlı Baden-Baden kentinde düzenlenen G20 maliye bakanları ve merkez bankası temsilcileri toplantısı sona erdi.

Toplantılarda Türkiye'yi temsil eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek, G20 toplantısının Türkiye açısından güzel ve verimli geçtiğini belirterek, "Özellikle hem Türkiye'de yatırımları olanlar hem de yatırım yapmayı düşünenlerin kafasındaki soru işaretlerini gidermeye çalıştık. Çok verimli bir toplantı oldu." dedi.

Mehmet Şimşek, alınan kararların genel anlamda Türkiye'nin de vizyonuna uygun olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Mesela Afrika kıtası ile G20 arasındaki diyaloğu güçlendirmek. Çünkü gelecek 100 yıl Afrika'nın olacak. Yani bugün Asya küresel ekonomi açısından ne ise Asya bugün küresel ekonominin en büyük motoruysa, gelecekte de Afrika'nın olma ihtimali var. Türkiye zaten Afrika'ya yönelik muazzam bir çaba içerisinde. Bir stratejimiz var. Yani 2004'te 12 büyükelçiliğimiz vardı şimdi 39 tane var. Sadece Somali'ye 2011'den bu yana neredeyse 1 milyar dolarlık yardımda bulunduk. Dolayısıyla biz zaten Afrika'ya odaklanmış durumdayız."

"Manşetler olumsuz"

Şimşek, Almanya'daki yatırımcıların Türkiye algısına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, yatırımcıların bakış açısının buradaki manşetler üzerinden şekillendiğini ve atılan manşetlerin Türkiye'nin yaşadığı ve karşı karşıya olduğu sorunlar nedeniyle olumsuz olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin, dünya genelinde varlıklarını güçlü bir şekilde sürdüren bölücü terör örgütü ve FETÖ gibi yapılarla mücadele ettiğini hatırlatan Şimşek, "Maalesef Türkiye dostlarının da görüşlerini zehirleyebiliyorlar, etkileyebiliyorlar. İşte buna karşı en iyi mücadele diyaloğu güçlü tutmak, sabırla ülkemizin gelecek vizyonunu daha iyi bir şekilde anlatmaktır." ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir