Hollanda'ya ekonomik yaptırım yok

Hollanda'ya ekonomik anlamda bir yaptırım olmayacağını belirten Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'deki yatırımların krizin bir parçası veya muhatabı olmadığını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hollanda ile yaşanan diplomatik krizin ardından, Türkiye'nin ekonomik bir yaptırıma gidip gitmeyeceği tartışılırken, özellikle Petrol Ofisi’ni OMV’den 3 Mart’ta satın alan Hollandalı Vitol için Rekabet Kurumu ve EPDK’nın onay verip vermeyeceği merak ediliyordu.

Bakan Çelik, Reuters ile yaptığı söyleşide Hollandalı Vitol'ün Petrol Ofisi'ni satın almasına Türkiye'deki bağımsız kurullardan alacağı iznin veya ING Bank'ın Türkiye'deki varlığının iki ülke ilişkilerinden etkilenip etkilenmeyeceği sorusuna "Özel sektör, iş dünyası, Hollanda'dan gelen turistler, Hollanda insanı krizin bir parçası ve muhatabı değildir" yanıtını verdi.

Çelik, "Kuşkusuz yaptığımız eleştiriler Hollanda hükümetinin uyguladığı terörle ilgilidir; Hollanda halkını dost bir halk olarak kabul ediyoruz. Bu uygulamaları hiç bir şekilde Hollanda halkının sorumluluğunda görmeyiz. Ekonomi ve iş dünyası tabii ki yaptırımların dışındadır. İşadamlarının Türkiye'deki yatırımları, Türkiye'nin oradaki yatırımların iki halkın garantisi altındadır" dedi.

Türkiye'nin hukuka saygılı, serbest piyasa ekonomisini işleten ve küreselleşmeden, serbest ticaretten yana olan bir ülke olduğunun altını çizen Çelik, şunları kaydetti:
"Bütün dünyadaki iş dünyasına ve işadamlarına Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu, burada parlak bir gelecek olduğunu ve yatırımlara devam etmeleri gerektiği çağrısını yapıyoruz. Türkiye'de yatırım yapan, işletmeleri bulunan, Türkiye'de istihdam sağlayan Hollandalı işadamları da dahildir. Onlar kesinlikle bu krizin bir parçası değildir."

Avusturya merkezli enerji şirketi OMV'nin yüzde 100 hissesine sahip olduğu Petrol Ofisi'ni 1 milyar 368 milyon Euro’ya Hollandalı Vitol Group'a satmaya karar verdiği açıklamıştı.