İlaçta ilk yerli üretim programında anlaşma sağlandı

Yerli üretimi yapılmadığı için ödeme listesinden çıkarılacak ilaçlar için anlaşma sağlandı. İthal edilen 2 Milyar TL’lik ilaç yerli üretilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Yüksek teknolojili ilaç ve biyoteknoloji ürünlerinin yerelleşmesi programı sürerken, patent koruması olmayan eşdeğer olarak üretilebilen ilaçların Türkiye’de ürettirilmesine yönelik anlaşma sağlandı. DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Nezih Barut, kamunun “yerli üretimi yapılmaması halinde ödeme listesinden çıkaracağı”nı ilan ettiği ilaçlar listesinin belirlendiğini ve toplamda 2 milyar TL’lik ithal ilacın yerli üretimi için sürecin başladığını açıkladı.

İlk paket uygulama yürürlükte

Türkiye, 2 milyar TL’lik ithal ilacın, genel sağlık sigortası kapsamında bedelinin ödenmesine ilişkin yeni düzenlemeye gitti. İlaçların yerli üretimini zorunlu kılmak için, bu ilaçların ithali halinde bedelinin SGK tarafından ödenmeyeceği açıklandı. Türkiye’de yerleşik firmalar tarafından üretilmesi halinde ilaçların bedeli ödenecek. DÜNYA, 6 Şubat günü uygulamayı duyurmuştu.

İlaç üreticileri ile Sağlık Bakanlığı, SGK ve TİTCK gibi kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri arasındaki görüşmelerin olumlu sonuç verdiği öğrenildi. 8 Şubat günü de uygulama yürürlüğe girdi ve SGK yerli üretim olmaması halinde bedelini ödemeyeceği ilaçları ilan etti.

Üreticiler: Yerinde bir karar

DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Nezih Barut, endüstri olarak hem kapasitelerin kullanılması, hem yerli üretimin artırılarak ödemeler dengesine katkı verilmesi açısından uygulamanın faydalı olduğunu ve desteklediklerini kaydetti.

İlaç sektöründe ithal ağırlığının devam ettiğini belirten Nezih Barut, sektörün uluslararası standartlarda üretim yaptığını ve çok sayıda üreticinin GMP-iyi üretim uygulama onayına sahip olduğunu hatırlattı. İlk aşamada, yüzde 50 Pazar payına sahip, piyasada 3 eşdeğeri bulunan ilaçlar için yerli üretim şartının getirildiğini hatırlatan Barut, ikinci aşamada yüzde 10 pazar payı olan ve en 2 eşdeğeri imal edilen ilaçların da kapsama alındığını belirtti.

Bu uygulamanın 2 milyar TL’lik ithal ilacın, yerli üretimini zorunlu kıldığını ve ana alıcı olan SGK’nın gücüyle üretimin zorunlu hale geleceğini belirten Barut, “Bunun sonucunda, yerel  üreticilerin üretim kapasite  kullanım  oranı ve istihdam artacaktır. İmal olarak temin edilebilecek referans ithal ilaçlar için dışarıya döviz ödemesi önlenebilecektir. Cari açığın  azaltılmasına olumlu katkı sağlanacaktır.” bilgisini verdi.

Nezih Barut, son dönemde ilaçta ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 20’ye ulaşıldığını, ancak net ithalat bağımlılığının yüksek düzeyde kaldığını hatırlattı. Yeni uygulamayla ithalatın ihracatı karşılama oranında hızlı bir yükseliş beklediklerini, ilaca erişim konusunda da herhangi bir sıkıntının olmayacağını anlattı.