İran ile çift yönlü elektrik ticareti yakın

Türkiye'nin İran ile elektrik alışverişini çift yönlü hale getirmek ve kapasiteyi artırmak için Van'a kuracağı geri besleme istasyonu 2018'de faaliyete geçecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin İran ile elektrik alışverişini çift yönlü hale getirmek ve kapasiteyi 600 megavata çıkartmak için Van'a kuracağı geri besleme (back-to-back) istasyonu, 2018'de faaliyete geçecek. Böylece, Türkiye şu an elektrik ithal ettiği İran'a ihracat da yapabilecek.

İki ülke arasındaki iletim kapasitesi, Türkiye'nin İran'dan tek yönlü elektrik ithalatı yapmasına izin veriyor.

Söz konusu elektrik iletimini çift yönlü hale getirebilmek için Türkiye, Van'a 380 kilovolt gücünde ve 600 megavat kapasitede geri besleme istasyonu kuruyor. Bu istasyonla iki ülke arasındaki kapasite yükseltilerek, Türkiye'nin de İran'a elektrik ihracatı yapması sağlanacak ve elektrik ticaret hacmi artırılacak.

Van'a kurulan istasyonun en geç 2018'de tamamlanarak faaliyete girmesi bekleniyor.

İran'dan 1,4 milyar kilovatsaat elektrik ithal edildi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye geçen yıl İran'dan toplamda 1 milyar 370 milyon 139 bin kilovatsaat elektrik ithalatı yaptı. Bu ithalatın bedeli 113 milyon 115 bin dolar oldu.

Türkiye'nin, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Irak ve İran ile elektrikte enterkonnekte bağlantısı bulunuyor. Geçen yıl Yunanistan, Bulgaristan ve Irak'a toplamda 1 milyar 96 milyon kilovatsaat elektrik ihraç eden Türkiye, bu ihracattan 73 milyon 852 bin dolar gelir sağladı.

Öte yandan, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan ve İran'dan 2015'te 5 milyar 313 milyon 935 bin kilovatsaat elektrik ithalatı gerçekleştirdi. Bu ithalat için 325 milyon 171 bin dolar ödendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir