İran ile 'ortak OSB' projesi

Türkiye ve İran arasında ithalat ve ihracatın artırılması, sınır kapılarının işlevsel hale getirilmesi, sanayi ürünlerinde seri üretime geçilmesi amacıyla "ortak OSB" kurulması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, İran ile "ortak OSB" kurulmasına ilişkin bir proje hazırlayarak bunu, Van'da düzenlenen "Türkiye-İran Forumu"nda İran'dan gelen yetkililerle paylaştı.

Van OSB Başkanı Bozkurt, projenin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından da olumlu karşılandığını söyledi.

Projenin somut hale getirilmesi için bakanlıkla istişarelerin devam ettiğini aktaran Bozkurt, "Proje, Van OSB ile Urumiye veya Tebriz OSB'lerinin ortak sanayi statüsüne alınarak, yatırımcıların her iki ülkenin kaynaklarından ve yasal haklarından istifade etmesini içeriyor. Türkiye, özellikle Kapıköy Sınır Kapısı'na giden yolu otoban haline getirdi. Sınır kapısının modernizasyonunu gerçekleştiriliyor. Gerçek anlamda Türkiye bu ortaklığa hazır." diye konuştu.

Bozkurt, projeyle iki ülkenin milli gelirinin bölgeler üzerindeki etkisinin artacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu ortaklıkla Türk yatırımcı, İran'daki hem doğal gaz hem de enerji kaynaklarının tamamından faydalanacak, İran'daki OSB'ler de Türkiye'deymiş gibi kaynaklarımızdan yararlanabilecek. Proje ile bu bölgelerdeki işsizlik ortadan kalkacak."

Ortak OSB'lerin kurulmasına sıcak bakıyoruz

İran Doğu Azerbaycan Vilayeti Ekonomiden Sorumlu Vali Yardımcısı Ala Navadad da iki ülkenin sınır illerinin iş birliği yapması ve sınır kapılarında işlemlerin ortak pencereden yürütülmesi gerektiğine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Tebriz'de yabancı sermayeyle işleyen bir sanayi bölgesi mevcuttur. Buradaki çoğu yatırımcı Türk ve yaptıkları yatırımlardan memnunuz. Bu nedenle ortak OSB'lerin kurulmasına biz de sıcak bakıyoruz. Her iki devletin ve özel sektörün bir araya gelip bunu hayata geçirmesi gerekir. Türkiye ve İran arasında siyasi ilişkilerde zaman zaman küçük problemler olsa da her zaman devam etmiştir. Bu nedenle ortaklık, ilişkilerimizi daha da iyi hale getirecektir."