'İşsizlik yaklaşık 1 puan düşecek'

İşsizliğin 0.9 puan düşerek 12.1 düzeyinde gerçekleşeceğini öngören TOBB ETÜ SPM'nin araştırmasında istihdam teşviklerine dikkat çekildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) şubat ayında istihdam teşviklerinin etkisiyle işsizliğin düşüşe geçeceğini ve bir önceki aya göre 0.9 puan düşerek 12.1 düzeyinde gerçekleşeceğini açıkladı. SPM, istihdam teşviklerinin etkisinin 0,6 puan olduğunu belirledi. SPM çalışmasına göre, istihdam teşvikleri özellikle sanayi sektörünü kapsadığı için, tarım dışı işsizlikteki etkisi daha yüksek olacak. Tarım dışı işsizlikteki azalma 1,4 puan olarak tahmin edildi.

SPM Direktörü Serdar Sayan gözetiminde araştırmacı Pınar Kaynak tarafından yapılan çalışma yayınlandı. Buna göre, işsizlik oranı şubat ayında uzun bir sürenin ardından düşüşe geçecek. Düşüşte istihdam teşvikleri ana rolü oynadı. Şubat resmi istatistikleri 15 Mayıs günü yayınlanacak.

Çalışmada, Şubat 2017’de tarım dışı işsizlik bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 13,8 düzeyinde olacak. Çalışmaya yönelik bir değerlendirme yapan SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, işsizlikte aralık ve ocak dönemlerindeki artış eğiliminin şubat döneminde yön değiştirmesini beklediklerini ifade ederek; ihracat, yatırım malları ithalatı ve sanayi üretim endeksinde artış görülmesinin, ekonomide hafif de olsa bir kıpırdanma yaşandığına işaret olduğunu kaydetti. Kaynak, “İstihdam teşvikleri olmasa şubat döneminde işsizlik yüzde 12,1 değil, yüzde 12,7 olurdu” değerlendirmesinde bulundu.

SPM, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise 0,3 puan artarak yüzde 14,4 seviyesine çıkacağını tahmin etti. İstihdam oranının 0,7 puan artarak yüzde 45,5 düzeyinde gerçekleşeceği, sanayi istihdamının ise artarak 5 milyon 327 bin kişi seviyesine çıkacağı öngörüldü.

SPM çalışmasında istihdam teşviklerinin olumlu etkisi de değerlendirildi. Çalışmada, “Bu teşviklerin işsizlik verilerinde bir miktar iyileşmeye yol açmasını bekliyoruz. 15 Mayıs tarihinde açıklanacak şubat dönemi işgücü verileri şayet bahsi geçen bir dış şok olmaksızın normal trendinde seyretmeye devam etmiş olsaydı, genel işsizlik oranının 0,3 puan azalarak yüzde 12,7, tarım dışı işsizlik oranının ise 0,6 puan azalarak yüzde 14,6 seviyesinde gerçekleşeceğini bekliyorduk. Ancak sözü edilen istihdam teşvikleri ışığında tahminlerimizi genel işsizlik oranı için yüzde 12,1, tarım dışı işsizlik oranını ise yüzde 13,8 olarak aşağı yönlü revize ediyoruz. Yine aynı şekilde, herhangi bir teşvik olmaksızın ocak dönemine göre 0,3 puan artarak yüzde 45,1 seviyesinde gerçekleşmesini beklediğimiz istihdam oranını ise yukarı yönlü revize ediyoruz ve teşviklerle beraber yüzde 45,5 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise 0,3 puan artarak yüzde 14,4 düzeyine çıkacağını tahmin ediyoruz” denildi.