Kamuda toplu sözleşme pazarlığı başladı

Kamu toplu sözleşmelerinde konfederasyon düzeyinde pazarlık başladı. Türk-İş Genel Başkanı Atalay, görüşmede yüzde 18'lik zam talep etti. Bakan Müezzinoğlu ise 'Makul talepleri imkanlar çerçevesinde karşılarız' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - Kamu işyerlerinde örgütlü sendikalar ile kamu işveren sendikaları arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde, konfederasyon düzeyinde pazarlık başladı. Kamu toplu sözleşmelerinde sendika bazında yasal görüşme süreci ilerletilerek belirli bir aşamaya getiriliyor. Bunun ardından, kamu işçilerinin çok büyük bir kısmının örgütlü olduğu konfederasyon durumundaki Türk-İş ile Kamu işveren sendikaları adına Çalışma Bakanlığı arasında çerçeve bir anlaşmaya yönelik müzakere yürütülüyor. Bu çerçeve anlaşma sağlandıktan sonra da her bir sendika işyeri bazında kamu toplu sözleşmesini sonuçlandırıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve beraberindeki sendika yöneticilerini kabul etti. Ergün Atalay, bu toplantıda çerçeve anlaşma için temel taleplerini açıkladı. Atalay, görüşmede yaptığı konuşmada taleplerini; “Birinci madde iyileştirme, brüt 2 bin 200 liranın altında ücret alan işçi arkadaşlarımıza 400 lira, 2 bin 250-2 bin 500 arasında brüt ücret alan arkadaşlarımıza 200 lira, 2 bin 500-2 bin 800 lira arasında brüt ücret alan arkadaşlarımıza, 2 bin 850 lirayı geçmemek şartıyla, 100 lira. Birinci yıl ücret zammı, 31 Aralık 2016'dan itibaren iş yerinde çalışan işçilerimize, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yüzde 18. İkinci yıl ücret zammı, 31 Aralık 2017 tarihinde iş yerinde çalışan işçi ücretleri, 2017 yılında gerçekleşen enflasyon oranına 4 puan ilave edilerek ücret zammı yapılır” diyerek özetledi. Mehmet Müezzinoğlu da konuşmasında, makul talepleri imkanlar çerçevesinde, makul düzeyde çözmeye çalışacaklarını belirterek, azami sonuca ulaşmaya çalışacaklarını kaydetti.

Öteyandan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 1 Mayıs İşçi Bayramını Ankara Tandoğan Meydanında (Anadolu Meydanı) düzenleyecekleri bir mitingle kutlayacaklarını duyurdu.

Kamu toplu sözleşmeleri yaklaşık 200 bin işçiyi kapsıyor. Bu işçilerin 157 bini Türk-İş’e bağlı sendikalarda, 33 bin işçi de diğer konfederasyonlara bağlı sendikalarda örgütlü olarak çalışıyor.

Kıdem tazminatı düzenlemesi için taslak gelecek hafta sunulacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi yönündeki çalışmaların sorulması üzerine, bir taslak düzenleme hazırlandığını ve yakın zamanda Türk-İş dahil gelecek hafta içinde taraflara sunulacağını söyledi. Müezzinoğlu, bu taslağın ana ilkeler çerçevesinde olacağını belirtti.

Müezzinoğlu, “İnşallah önümüzdeki hafta paydaşlarımızla buna Türk-İş de dahil, ana ilkeler çerçevesinde bakış açılarımızı paylaşmaya başlayacağız. Alın terinin hakkının korunması birinci önceliğimiz. İki, güvenceli bir sistem olmalı, yani çalışan kardeşimiz alın terinin hakkının emin bir elde olması, üçüncüsü şeffaf olması, görebilmesi. Dört, sürdürülebilir olması. Bu dört temel ilkeyi merkeze alacağız” dedi.