Kilis, Fırat Kalkanı’ndan sonra rahat bir nefes aldı

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, geçtiğimiz yıl roket saldırıları nedeniyle ekonomisi durma noktasına gelen Kilis’in Fırat Kalkanı Harekâtı’ndan sonra rahatladığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

M. Tekin ÇİÇEK

GAZİANTEP - Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, geçtiğimiz yıl 18 Ocak tarihinde başlayan roket saldırılarında 25 kişinin hayatını kaybettiğini, Fırat Kalkanı Harekâtından sonra ise kentin rahat bir nefes aldığını söyledi. 18 Ocak-2 Ekim tarihleri arasında kente atılan 100’e yakın roketin kent yaşamını olumsuz etkilediğini kaydeden Öndeş, “2016 yılı hem Kilis hem de ülke açısından çok olumlu geçmedi. Çünkü 18 Ocak’ta Kilis’e roket saldırısı başladı. İlk önce yanlışlıkla atıldığı düşüncesiyle insanlar daha rahattı ama gittikçe artınca insanlar tedirgin oldu. 5 Mayıs’ta 8 roket şehir merkezine düşünce Kilis’in yarısından fazlası boşaldı. Bu psikolojiyi düzeltmek zor oldu. Özellikle inşaat sektörümüzü durdurdu, ev ve arazi satışları azalmaya başladı. Suriye ile olan ticaretimiz vardı, o da bitti” dedi.

İnsanlar daha sonra Kilis’e dönmeye başlasa da ticaret durduğu için işadamlarının çek, banka ve kredi ödemelerinde aksamalar yaşandığını ifade eden Öndeş, “Şu anda sicili bozulmayan kimse yok. Alacağını alamayınca kendi çekini ödeyemedi, büyük bir sıkıntı yaşadık. Bizim de siyasiler kanadıyla girişimlerimizi oldu. Başbakanımıza ulaştık, Cumhurbaşkanımıza durumları anlattı. 1 Mart itibariyle Kilis mücbir alanı ilan edilince bazı ödemelerimiz (SSK, Bağkur, KDV ve diğer vergiler) yıl sonuna kadar ertelendi. Bu da piyasayı rahatlattı. Kasım ayı itibariyle girişimlerimiz sonucu mücbir sebep 1 Mart 2017 tarihine kadar uzatıldı. Bu da bizi rahatlattı” diye konuştu.

İkinci öğretime öğrenci alınmasını istiyoruz

“Roketlerden en çok zararı üniversitemiz gördü” diyen Öndeş, “Türkiye’nin 81 ili var, 77’sinde ikinci öğretim açık, 4 ilde açık değil. Van, Hakkari, Şırnak ve Kilis’te ikinci öğretimler iptal edildi. İkinci öğretime öğrenci alınmadı. Bunun da en kısa zamanda iptal edilip ikinci öğretime öğrenci alınmasını istiyoruz. İkinci öğretimde bin 400-bin 500 öğrenci vardı. Birkaç yıla yayıldığında 4-5 bin öğrenci kaybı olacak. Bu da Kilis ekonomisine zarardır. Üniversite hem sosyal hem de ekonomik açıdan Kilis’e katkı sağlıyordu” dedi.

Gaziantep-Kilis beraberliği ile yapılacak olan Polateli-Şahinbey OSB’nin Kilis’e dinamizm kazandıracağını aktaran Mehmet Erdal Öndeş, “Şu ana kadar buraya Türkiye’nin değişik illerinden yatırım için bin 900 girişimci başvuru yaptı. 2016’da Polateli-Şahinbey Tekstil OSB projesi onaylandı, müteşebbis heyeti kuruldu ve yönetimi oluştu. Yüzde 92’si Hazine arazisi olan 15 milyon metrekarenin yüzde 8’lik kısmında kamulaştırma gerekiyor. Kamulaştırma biterse 2018’de de altyapı projeleri biter, 2019’da yatırımcılar inşaata başlar. Bu yatırımlarla beraber Kilis’in geleceğinin parlak olduğunu söyleyebilirim. Şu anda bin 900 civarında müracaat var. Bu mevcut alanın 12 katı müracaat demektir. Müracaat edenler arasında Gaziantepli, Kilisli sanayiciler olduğu gibi İzmir, Ankara ve İstanbul’dan büyük şirketler de var. Başbakanlık Yatırım Ofisi çok sayıda yönlendirme yapıyor” şeklinde konuştu.

Mevcut OSB’de 2 bin istihdamla 30’a yakın firmanın faaliyet gösterdiğini hatırlatan Öndeş, Limak Çimento Fabrikası’nın da bu yıl faaliyete geçmesini beklediklerini söyledi.

GÖÇ BAKANLIĞI KURULMASI GEREKİYOR

Türkiye’de Göç Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini ifade eden Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, “3 milyon nüfuslu Suriyelinin yanı sıra Türkiye’de, İranlı, Afganistanlı, Iraklı milletlerin de olduğu insanlar var. Şu an için çalışmalar devam ediyor. Bakanlık olması halinde işler daha hızlı çözülür. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin illerinde göçle gelen 1 milyon 500 bin nüfus var. Göç Bakanlığı ile sorunlara çözümün daha kolay olacağına inanıyorum” dedi.

KOSGEB’E KAYITLI HER ESNAF 40 BİN TL KREDİ ALABİLECEK

KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, devlet tarafından 15 bin işletmeye verilecek olan 3 yıl vadesiz 50 bin lira Nefes Kredisi’ne Kilis’ten de başvurular olduğunu ancak mevcut koşullardan dolayı birçok işadamının sicilinin bozulduğunu ve bunun da kredi kullanımında sıkıntılar doğurduğunu belirterek, “Kilis’e özel devletimiz çok büyük jest yaptı, Kilis’te isteyen her esnaf KOSGEB’e kayıt olmak şartıyla 40 bin lira para alabilecek. 1 yıl ödemesiz, ondan sonraki 2 yıl için de 3’er aylık ödemeler halinde olacak. Kilis’te 5 bin 500 civarında mükellef var. Bunun da 5 bin 300’ü bu yılın Haziran ayına kadar başvuru yaparsa bu krediden istifade edebilecek. Bu Kilis’e özel pozitif ayrımcılıktır. Bunun 8 bin 600 TL olan faizini de KOSGEB karşılıyor” diye konuştu.

“ODAYA KAYITLI 88 SURİYELİ FİRMA VAR”

Öndeş, Kilis’te ticaret ve sanayi odasına kayıtlı 88 Suriyeli firmanın olduğunu belirterek şunları söyledi: “Suriyeliler 2011 yılından beri şehrimizde hayat sürüyorlar. Hatta dünyanın tek nüfusundan daha fazla başka milletten insanın bulunduğu şehiriz. Şu anda istemesek de bu insanlarla birlikte yaşıyoruz. Güvenlikle ilgili hiçbir sorunumuz yok. Suriyeliler ticaret de yapıyor. Bundan sonra Suriyelilerin ülkelerine döneceğini zannetmiyorum. Barış sağlansa da buradaki rahatlığı bulamazlar. Dünyadaki göç olaylarına baktığımızda yüzde 70’inin gittiği yerde kaldığını, yüzde 30’luk kısmının ülkesine dönüş yaptığını görürüz. Suriyelilerle birlikte yaşayacağımızı görmemiz gerekiyor.” 2020 yılı için Kilis’in nüfusunun 200 bin olarak hesaplandığını ve buna göre altyapı programı yapıldığını aktaran Öndeş, “Yaklaşık 6 senedir 250 bin nüfus yaşıyor. Daha önce belediye 60 ton çöp toplarken şimdi 160-170 ton çöp toplanıyor. İçme suyumuza gelince 90 bin nüfuslu şehre Seve Barajı’nın suyu belki 5 yıl yeterdi ama şu anda su sıkıntımız var. Her şey belli bir nüfusa göre ayarlanmış, birden nüfus artınca büyük sıkıntı yaşanıyor” diye konuştu.

TEŞVİKTE KİLİS’İN TAMAMI 6’NCI BÖLGE YAPILACAK

Mehmet Erdal Öndeş, Doğu ve Güneydoğu Yatırım Teşvik Paketi’nin içinde Kilis’in yer almadığını bunun da kendilerini üzdüğünü ifade ederek, “Devlet tarafından açıklanan 23 ilin içerisinde biz yer alamadık. Bunun sebebini bilmiyoruz. Bu 23 ilin içerisinde olmayı isterdik. Büyük umutla bekliyorduk ama Kilis olmadı. Bu duruma üzüldük” açıklamasını yaptı. Kilis’in teşvikte 5’nci bölge, organize sanayi olursa 6’ncı bölgeden yararlandığını hatırlatan Öndeş, Kilis’in tamamının 6’ncı bölge yapılacağının da müjdesini verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir