'Lüksemburg ile finans işbirlikleri geliştirilmeli'

JETCO 3. Dönem Toplantısı'nda konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye ile Lüksemburg arasında finans alanında işbirliklerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye-Lüksemburg Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) 3. Dönem Toplantısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider'in katılımıyla İstanbul'da gerçekleşti. Swiss Otel'de düzenlenen toplantının basına açık kısmında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, misafir bakan Schneider ile yaptıkları ikili görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri çok yönlü olarak ele aldıklarını ifade etti.

Zeybekci, yaptıkları görüşmelerde, Türkiye ile Lüksemburg arasındaki şu anda 200 milyon dolar civarında olan dış ticaret hacminin ve iki ülke arasındaki finans işbirliği imkanlarının artırılması, Türk EximBank ile Lüksemburg'daki karşıtı arasındaki temasların kurulması gibi konuların ele alındığını söyledi.

"Finansta fırsatları buluşturmamız gerekiyor"

Lüksemburg ile ticaret hacminin bir an önce artırılmasını istediklerini kaydeden Zeybekci, "Lüksemburg, dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri. Türkiye de bölgenin en güçlü ekonomilerinden birine sahip. Finansda fırsatların, imkanların buluşmasını sağlamamız gerekiyor." diye konuştu.

"Türkiye'de 460 Lüksemburg şirketi var"

İki ülke arasındaki yatırımlara değinen Zeybekci şöyle konuştu:

"Lüksemburg'un ülkemizdeki doğrudan yatırımları 9 milyar dolara ulaştı. Lüksemburg, Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımlarda 5. sırada. Türkiye'de 460 Lüksemburg şirketi var. Türkiye'nin de Lüksemburg'da 1,2 dolar civarında bir yatırımı var. 29 Türk şirketi Lüksemburg'da faaliyet gösteriyor. Ülkemizde yatırım ortamını daha da güçlendirmeye çalışıyoruz. Son dönemde dünyanın en güçlü en iddialı yatırım teşvik sistemine sahibiz. Yatırımcılarla terzi usulü kişiye özel yatırım-teşvik sistemini uygulamaya koyduk.

"Gümrük Birliği ile ilgili çok önemli süreçler yaşanıyor"

Konuşmasında Türkiye'nin hedeflerinden birinin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik olduğunun altını çizen Bakan Zeybekci, AB ile ticareti düzenleyen Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesinde önemli bir noktaya geldiklerini ifade etti.

Zeybekci, "2017 yılı son derece önemli. Gümrük Birliği'nin Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği'nin karar alma mekanizmalarında yer alması, AB'nin 3. ülkelerle imzalayacağı Serbest Ticaret Anlaşması'na Türkiye'nin otomatik olarak taraf olması, Gümrük Birliği'nin kapsamının sanayi ürünlerinin yanı sıra tarım ürünlerini, hizmetleri ve elekronik ticareti kapsayacak şekilde genilşetilmesiyle ilgili Avrupa Parlamentosu'nda çok önemli süreçler yaşanıyor." dedi.

Başbakan Yardımcısı Schneider: Tatillerimi hep Türkiye'de geçiririm

Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider, 5 yıldır bakanlık yaptığını hatırlatarak, bu süreçte en fazla iş seyahati yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu, tatillerini de hep Türkiye'de geçirdiğini, bu durumun yakın gelecekte de aynı şekilde süreceğini söyledi.

"AB, müzakereleri durdurmamalı"

Schneider, Lüksemburg olarak Türkiye ile bazı AB üyesi ülkeler arasında son dönemde meydana gelen olayları kaygıyla izlediklerini belirterek, "Lüksemburg, AB'nin Türkiye ile müzakerelerini durdurmaması ve bütün iletişim kanallarını açık tutmasının gereğine inanmaktadır." şeklinde konuştu.