Mavi yüzgeçli orkinos avcılığına düzenleme

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2017 yılına ilişkin mavi yüzgeçli orkinos avcılığı ile bu avcılığı yapacak gemilere ilişkin usul ve esasları belirledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan "2017 Yılında Mavi̇ Yüzgeçli Orkinos Avcılığı Yapacak Gemileri̇n Belirlenmesi ve Bu Gemi̇lere Yapılacak Kota Tahsisine İlişkin Tebli̇ğ", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebli̇ğe göre, mavi yüzgeçli orkinos avcılığına gırgır ağlarıyla avcılık yapmak üzere, geçerli denize elverişlilik belgesi, 30 metre ve üzerinde tam boy uzunluğuna sahip gemisi ve su ürünleri bilgi sisteminde kayıtlı gemi sahip/donatanları başvurabilecek.

Mavi yüzgeçli orkinos avcılık faaliyetinde bulunacak en fazla gemi sayısı bakanlıkça belirlenecek.

Belirlenen gemilerin avlayabilecekleri en fazla mavi yüzgeçli orkinos av miktarı, gemilerin boy uzunlukları esas alınarak her birisi için ayrı ayrı hesaplanacak.

Kota tahsisatı yapılan balıkçı gemisi sahip/donatanları, tahsis edilen kotalarını, müracaat listesinde yer alan bir başka gemiye noter onayıyla devredebilecek.

Kota hakkını devreden gemilerin, avcılık kısıtlamalarına uymamaları ve hedef türlerin dışındaki türlerin avcılığını yapmaları durumunda, mavi yüzgeçli orkinos özel avcılık izin belgeleri iptal edilecek. Bu gemiler, 2020 yılı mavi yüzgeçli orkinos avcılık sezonu başvurularına kadar mavi yüzgeçli orkinos avcılığı başvurusunda bulunamayacak.