Müezzinoğlu: Yıl sonu işsizlik hedefimiz yüzde 9,5

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "2017 yılı sonu itibarıyla işsizlik oranlarını 9,5e indirmeyi hedefliyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, işsizlik oranlarına ilişkin, 2017 yılı sonu itibarıyla işsizlik oranlarını 9,5e indirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Süreçlerde zaman zaman ufak tefek aksamalar olursa en kötü ihtimalle 10,5e kadar işsizlik oranımızı indireceğiz." dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis Toplantısına katılan Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, Fırat Kalkanı Harekatında şehit olan ve bugün Kocaelide defnedilecek Piyade Uzman Çavuş Murat Tevlime ve tüm şehitlere Allahtan rahmet ve yakınlarına sabırlar diledi.

Kocaelinin ülke adına önemli bir merkez olduğunu, ülkenin lokomotif illerinin başında geldiğini ifade eden Müezzinoğlu, 2016 yılının çok zor geçtiğini, Rusya uçak krizi ve Güney Doğudaki olağanüstü terörle mücadele süreciyle başlayan 2016 yılında, 15 Temmuz darbe girişimi yaşandığını, ama bu milletin cesareti ve dik duruşuyla hain darbe girişimini engellediğini anlattı.

Müezzinoğlu, bu peş peşe yaşanan olumsuzlukların ekonomide ve istihdamda kısmi bir daralmayı getirdiğine işaret ederek, "Kasım ayının işsizlik oranı 12,1 olarak bugün açıklandı. Muhtemelen aralık ayının da açıklamasında çok kısmi minimum bir artış gelecek ama ocak ayından itibaren bu artışın durduğunu ve gittikçe de azalan bir hedefe doğru yürüdüğünü göreceğiz. Bunu hep birlikte başaracağız. Muhtemelen 12.3le 12.4le bunu finalize edeceğiz. Ondan sonra da 2017 yılı sonu itibarıyla işsizlik oranlarını hedefimiz 9,5e indirmek. Ama bütün sıkıntılı süreçlerden güçlü çıkabilmekte ve süreçlerde zaman zaman ufak tefek aksamalar olursa en kötü ihtimalle 10,5e kadar işsizlik oranımızı indireceğiz." diye konuştu.

"1,5 milyon bu yıl istihdam başarmamız lazım"

"Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programına değinen Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye olarak biz her yıl asgari 1 milyon istihdama katılana iş bulmamız lazım. 980 bin rakamı 2016 yılı itibarıyla bizim karşımıza istihdama yeni katılım olarak geldi. Özellikle AK Parti iktidarları döneminde biz bunu yaklaşık 700-750 bin istihdama katılımları hep karşıladık. 2009 yılı hariç. 2009 yılında da dünyanın ekonomik krize girdiği bir dönemde Türkiyenin yine o dönemde de hiç beklemediğimiz olağanüstülükleri, yine ülkeyi, demokrasiyi krize sokmaya çalışan anlayışlarla, biliyorsunuz 2008 yılının başında yüzde 47 oy almış bir partiye kapatma davası açıldı. 980 bin, 2016 yılının istihdama katılımı, bunun ne kadarını karşılamışız, 390 binini. Bu ülkede her yıl 1 milyon artı istihdam oluşturmamız lazım. Onun için büyüyen bir Türkiye. 2016da biz bunun 400 binini karşılamışız, hedefimiz 900 bindir. 500 bin burada açığımız var. Bu 500 bini 2017ye taşıdık. 2017nin de 1 milyon istihdama katılımını koyduğumuz zaman, işte 1,5 milyon bu yıl istihdam başarmamız lazım. O nedenle Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum, bu anlamda İstihdama destek olarak ne gerekiyorsa yapın. dedi. Hatta 2 milyon oluyorsa, 2 milyona da destek vereceğiz. Ve hedefimizi 2 milyon olabileceği bütün alt yapıyı kurarak şekillendirdik."

Bu konularda ilginizi çekebilir