ÖTV'ye yeni kriterler geldi

Motorlu araçlardan alınan özel tüketim vergisine yeni ölçütler geldi. Artık araçlarda sadece silindir hacmi değil birçok etken dikkate alınacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan komisyonda, "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" görüşülerek kabul edildi.

Araçların fiyatları artıyor mu?

Bakan Ağbal, "Tasarı ile getirilen değişiklikten sonra dizel araçlara yönelik vergi artışı olacağı" haberlerinin doğru olmadığını vurgulayarak, "Dizel araçlara dönük olarak, emisyona dayalı vergileme çerçevesinde bir artış planımız bulunmamaktadır." dedi.

Maliye Bakanı Ağbal, şunları belirtti:

"Motorlu araçların vergilemesinin, tek başına motor silindir hacmine dayalı olmaması gerektiğini hepimiz söylüyoruz. Bakanlık olarak herkesin üzerinde mutabık olduğu konuyu, 'acaba vergileme ölçütleri olarak neler getirebiliriz' diye, bakanlık olarak çalıştık. Vergi adaletini, ödeme gücü ilkesini, araçların kullanım yerlerini önemsedik, en sonunda da emisyonla ilgili parametrenin de bu kanuna konulmasının, Türkiye'de çevre vergilemesi bakımından önemli olduğunu gördük."

Ağbal, bütün partilerin, motorlu araçlarda silindir hacmine dayalı bir vergilemenin yetersizliği konusunda mutabık olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Motorlu taşıtlarda ÖTV'nin, satış bedeli üzerinden oran olarak belirlendiğini vurgulayan Ağbal, "Mesela 1600 CC'ye kadar olan araçlarda ÖTV yüzde 45. Acaba sadece motor silindir hacmine bakarak vergi oranı tespit etmek doğru mudur diyoruz? Hepimiz herhalde şunu söylüyoruz, 1600 motor silindir hacmine sahip olsa da öyle fiyat farklılıkları var ki düşük bedel ile o aracı alan kişi, 'ben, aynı silindir hacmi diye niye aynı oranda vergi ödemek durumundayım?' diyor. Sistemi değiştiriyoruz, sistemde araç çeşitliliğini artırıyoruz, vergileme ölçütlerini genişletiyoruz." ifadelerini kullandı.

Naci Ağbal, tasarı ile piyasada fiyat dengelerini değiştirecek bir düzenleme yapma planları olmadığını bildirerek, "Bir kaç gündür gazetelerde spekülasyon üretme görüntüsü var. Medyada oluşturulmaya çalışılan, yüksek miktarlı artışlar diye bir şey söz konusu değil." dedi.

Motorlu araçlarda ithalatın azaltılmasının önemine işaret eden Ağbal, ülkede satılan 100 otomobilden 80'e yakınının ithal olduğunu vurguladı.

Bakan Ağbal, uzun süredir otomotiv sektöründe yerli üretim yapan şirketlerin Ar-Ge harcamalarına teşvik verdiklerini ifade ederek, "Araçların bazı aksamlarının Türkiye'de üretilmesi noktasında Ekonomi Bakanlığı teşvik belgesi sistemi üzerinden ciddi destekler veriyoruz. Biz AB süreci içerisindeyiz, uluslararası yükümlülükleri olan bir ülkeyiz. Dolayısıyla vergilemede yabancı araçlara dönük özel bir ayırımcılık yapma imkanımız yok. Bir ürünün tesliminde, onun yerli olup olmamasına bağlı olarak, vergilemede ayırımcılık yapma imkanımız yok." değerlendirmesini yaptı.

"Emekli maaşı artacak"

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz ise "Günlük brüt asgari ücretin 6,5 katı olan sigorta primine esas günlük kazanç üst sınırının 7,5 katına yükseltilmesini" örnek vererek açıkladı.

Tavandan bildirilen 4A kapsamında çalışan kişi sayısının 295 bin, 4B kapsamında ise 55 bin olduğunu belirten Açıkgöz, "Tavanın 6,5 kattan 7,5 kata çıkarılmasının emekli aylıklarına etkisi şöyle, bugün işe başlayan bir kişi 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli oluyor, asgari ücretin sabit olduğunu varsaydığımızda, kişi 4 bin 282 lira emekli aylığı almakta iken 658 liralık artışla 4 bin 941 liraya çıkacak, yani yüzde 15 artacak." bilgisini aktardı.