Peyzaj mimarları ‘plastik yeşillendirme’den kaygı duyuyor

Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Başkanı Özkaplan, peyzajda gerçek bitkilerin yerine naylon bitkilerin kullanılmaya başlandığını ifade ederek, "Yeşil Bursa’nın plastikle yeşillendirilmesinden üzüntü duyuyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - TMMOB Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Bursa İl Temsilciliği Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, kent peyzajında gerçek bitkilerin yerine naylon bitkilerin kullanılmaya başlandığına işaret ederek, çevre adına duydukları kaygıyı dile getirdi.

Yörüklü, Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında, Bursa’da son iki yıldır naylon çim, çiçek ve sarmaşıkların, duvar ve çitlerde kullanıldığını iddia etti. Peyzaj mimarlığında kent peyzajında naylon uygulamalarının yeri olmadığını savunan Yörüklü, “Türkiye’de hiçbir üniversitede peyzaj mimarlığı eğitiminde görüntü ve gürültü perdeleme yapmak, beton blokların görüntüsünü yumuşatmak için böyle bir uygulama eğitimi verilmemiştir. Dünyada da olduğunu sanmıyorum. Böyle bir uygulamayı öneren peyzaj mimarı da olamaz. Bursa’yı seven birileri de olamaz” dedi.

Bursa’ya ‘Yeşil Bursa’ denmesinin nedeni olarak doğal bitki örtüsünü gösteren Yörüklü, şunları kaydetti: “Şimdilerde naylon Bursa haline getirildi. Yaşadığımız kentimize, marka kentimize, UNESCO Dünya Mirası kentimize bu kötülüğü yapmamamız gerekiyor. Hızla betonlaşan kentlerimizin nefes alması, doğanın oksijen üretimine katkı, insanların ve tüm canlıların bitkiden ve topraktan alacağı enerji, sürdürülebilir yaşayan kentler için doğal malzemelerin kent peyzajında ve estetiğinde kullanılması çok önemlidir.”

‘Doğal bitkiler kullanılmalı’

Yörüklü, peyzaj mimarları olarak belediyelerin bazı manzaraları kapatmak için yaptığı yapay çitler yerine doğal bitkileri kullanmasını talep ederek, coğrafyamızda birçok bitki türünün yetiştiğinin görülmesini istedi. “Sentetik plastik malzemeler, doğal malzemelerden daha maliyetsiz değil. Hammaddeleri ne olursa olsun insan sağlığına ve çevreye zarar veriyorlar” diyen Yörüklü, “Duvarlarda, yol kenarlarında uygulanacak çitlerde, büyük beton bloklarda, şevli yamaç alanlarda sarılıcı sarmaşık bitkiler kullanılmalı. Dikey bahçe tasarımları yapılmalı, çit oluşturan nitelikte ağaçlar ve çalılar kullanılmalı. Yeşil Bursa’nın plastikle yeşillendirilmesinden üzüntü duyuyoruz” şeklinde konuştu.