Raporlu işçi ödenekleri Ziraat'ten çekilecek

Daha önce PTT şubeleri aracılığıyla yapılan kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin geçici iş göremezlik ödeneği, 9 Temmuz'dan itibaren Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - PTT şubeleri aracılığıyla yapılan kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin geçici iş göremezlik ödeneği, 9 Temmuz'dan itibaren Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kendisine bağlı olan, ancak iş kazası, hastalık veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremeyen çalışanların geçici iş göremezlik ödeneğine ilişkin düzenlemeye gitti.

Düzenlemeye göre, 2008'den itibaren PTT şubeleri aracılığıyla yapılan kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin geçici iş göremezlik, emzirme, cenaze, cenaze nakil, yol gideri, gündelik ve şahıs ödemeleri, 9 Temmuz'dan itibaren Ziraat Bankası şubelerinden yapılacak. Hak sahipleri geçici ödeneklerini kimlik numaraları üzerinden alabilecek.

Geçici iş göremezlik ödeneği

Geçici iş göremezlik ödeneği, hizmet akdiyle veya kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanların, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya analık halleri nedeniyle çalışmaması durumunda veriliyor. Ödeneğe başvuranlarda SGK tarafından yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartı aranıyor.

Geçici iş göremezlik ödeneği, iş kazası ve meslek hastalıkları ile analık birinci günden, hastalık hallerinde ise üçüncü günden başlıyor. İş göremezlik ödeneği alınması iş kazası ve meslek hastalığı için herhangi bir süre prim bildirimi ve ödenmesi öngörülmemişken, hastalık ve analık için son bir yılda 90 gün prim bildirimi ve ödenmesi şartı aranıyor.

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisi kadar. 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalıların iş kazası, meslek hastalığı ya da analık hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla, yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları sürede ödeniyor.