Sendikalaşmayı engelleyene ceza ağırlaştırılmalı

ÖZ İPLİK İŞ Genel Başkanı Murat İnanç, “Sendikal örgütlenmeyi engelleyene ceza ağırlaştırılmalı” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- ÖZ İPLİK-İŞ Genel Başkanı Murat İnanç, sendikal örgütlenmenin anayasal bir hak olduğunu hatırlatarak, hukuk dışı yollarla bu hakkın kullanımının engellenmesinin de ağır cezalara muhatap olması gerektiğini söyledi. İnanç, sendika olarak sektörde işçi sayısının, işkolunda ise sendikalı işçi sayısının azalmasına karşılık üye sayısını artırdıklarını açıkladı.

Murat İnanç, ÖZ İPLİK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı öncesi düzenlediği basın toplantısında, ülke gündeminin ve uluslararası sorunların gündemde olduğunu ve sendika olarak da Avrupa’nın Türkiye’ye karşı tutumundan rahatsız bulunduklarını söyledi.
Çalışma hayatına yönelik sorunların gündeme taşınması gerektiğini belirten İnanç, örgütlenme, kıdem tazminatı, çalışan ücretleri üzerindeki vergi yüklerinin öncelikli konular arasında bulunduğunu kaydetti.

Hukuk dışı örgütlenmenin engellenmesine ceza ağırlaştırılmalı

Murat İnanç, sendikal örgütlenmenin Türkiye’de zayıf kalmasıyla ekonominin ve demokrasinin güç kaybettiğini vurgulayarak, “Örgütlenen, isteyen işçilerin karşısına işverenler tarafından türlü engeller çıkarılmaktadır. Bu engeller de yasa dışı uygulamalara kadar gidebilmektedir. İşçiler ve sendikalar yeterince korunmamakta, hakkını savunmasına çıkarılan engeller yeterince caydırılmamaktadır. Elimizde sadece hukuk vardır. Açtığımız davaları kazanıyoruz. Ancak yargı sistemimizin iş yükü ve yapısal nedenlerle yavaş işlemesi, örgütlenme açısından elimizi güçlendirmemektedir. Öncelikle, işçilerin örgütlenmesine yönelik gayri hukuki, ahlak dışı, her türlü işveren girişimini engelleyecek, bunlara yönelik sadece para değil, hapis cezasını içerecek düzenlemeler yapılmalıdır. Çünkü sendikal örgütlenme anayasal haktır. Eğer anayasa, toplumsal sözleşmemiz ve ortak yaşamımızın garantisiyse, Anayasadan kaynaklı bir hakkın engellenmesinin cezası da ağır olmalıdır” dedi.

Murat İnanç, işverenlerin işçinin e-devlet işlemlerine müdahale ettiğini, asgari geçim indirimini vermediğini, haksız işten çıkarmalar yaptığını hatta fiziki ve duygusal şiddet uyguladığını belirterek, bütün bu uygulamaların suç olduğunu ancak yeterince caydırıcı ceza olmadığı gibi, üzerine de fazla gidilmediğini kaydetti.

Eğer bir ekonomik düzenden söz edeceksek örgütlü ve güçlü bir emek kesimi olmadan ne düzenden, ne de kaliteli demokrasiden söz edebiliriz. Örgütlü işçi, toplu pazarlık çağdaş ekonominin gereğidir. Güçlü ve iyi işleyen bir ekonomi ve kaliteli bir demokrasi için işçi örgütlenmesi şarttır.”

"Üye sayısı arttı, haksız davalardan beraat ettik"

Murat İnanç, ÖZ İPLİK-İŞ’in hem işkolunda, hem de işkolunda sendikalı işçi sayısında azalma olmasına rağmen, 2016’yı üye sayısını artırarak tamamladığını belirterek, yeni işyerlerinde örgütlendiklerini ve üye sayılarını da bin kişi artırdıklarını kaydetti.

Murat İnanç, geçmişte kendilerine yönelik haksız bir dava açıldığını ve uzunca bir süredir işverenlerin örgütlenme çalışmaları sırasında kendilerinin önüne bu davaların çıkarıldığını belirterek, “Sendikamıza ve bize karşı atılan bir iftira, yargı tarafından ortadan kaldırıldı ve sendikamız ve bizler bu haksızlıktan baraat ettik. Bunu gündeme getirmemizin nedeni ise işverenlerin her örgütlenme çalışmamızda bunu karşımıza çıkarmasıydı. ÖZ İPLİK-İŞ yoluna devam edecek.” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir