SGK yurtdışından ilaç getirme işini büyük oranda üstlenecek

İlaç alım sisteminde köklü değişiklik yapmaya hazırlanan SGK, yurtdışından doğrudan ilaç getirmek için birim kuruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA 

ANKARA - SGK, erişim sıkıntısı yaşanan ilaçlara yönelik iki önemli değişikliğe hazırlanıyor. Türkiye’de bulunamayan ilaçların yurt dışından getirilmesinde uzun süren tartışma ve hukuki anlaşmazlıkların ardından, SGK’da doğrudan ilaç getirmek üzere birim kuruyor. Yıl sonuna kadar doğrudan ilaç alımının başlaması hedefl endi. Ayrıca, ilaç firmalarının bazı pahalı ilaçlar için talep ettiği, başka ülkelere fiyat bildirilmeden özel ve fiyatı açıklanmayan anlaşma yapılması yönündeki sistem de devreye girecek. SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç’un Medikal Akademi haber sitesinde yayınlanan söyleşisinde verdiği bilgiye göre, SGK, süre ve alım miktar garantisi verme karşılığı, fiyat açıklanmadan hem erişilemeyen ilaçların Türkiye’ye girmesini hem de liste fiyatından daha ucuza elde edilmesini amaçlıyor. 

Orhan Koç, Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile SGK arasında yapılan bir protokole bağlı olarak yürütülen, Türkiye’de bulunamayan ilaçların yurt dışından temininde, SGK’nın doğrudan alım yapmaya başlayacağını açıkladı. Bu amaçla Ankara ve İstanbul’da birimler kurulacağını kaydeden Koç, TEB’in faaliyetinin engellemeyi düşünmediklerini ancak SGK’nın bu tür ilaç temininde yüzde 90’lara kadar yükselmesini planladıklarını kaydetti. SGK Başkan Yardımcısı, sonbahar aylarında bu faaliyete başlamayı amaçladıklarını da belirtti. 

Koç, henüz ruhsat süresinin bitmemesi, üretici şirketin Türkiye piyasasına sunmaması, var olan stokların bitmesi vb. nedenlerle Türkiye’de bulunamayan ancak doktorların reçete etmesi üzerine temini zorunlu hale gelen ilaçların, toplam ilaç giderleri içindeki payının yüzde 17’ye yükseldiğini ve yıllık 1.4 milyar TL’lik bir büyüklüğe geldiğini bildirdi. 

Fiyatı açıklanmayan yeni model ile ilaç alımı yapılacak 

Orhan Koç, SGK’nın özellikli ilaçlara yönelik olarak fiyatın açıklanmadığı ilaçlar için “alternatif geri ödeme” modelinin de hayata geçirileceğini açıkladı. Buna göre, nadir hastalıklarda kullanılan pahalı ilaçlar, tıbbi avantaj sağlayan ancak pahalı olan, yüksek miktarlı tüketilebilecek ilaçlar için firma ile SGK arasında “alternatif geri ödeme” protokolü yapılacak. Bu protokolde fiyatlar gizli tutulacak. Orhan Koç, ilaç firmalarının başka ülkelerle olan işlerinde zor durumda kalmamak için bu yönde talepleri olduğunu belirtti. 

Alternatif geri ödeme sisteminde, alıcı kurum (SGK) belirli bir süre için, yıllık alım miktarı garanti edecek. Şirket de bu garantiye dayalı olarak ilave indirim yapacak ancak bu indirimin ne kadar olduğu açıklanmayacak. 

Türkiye, yüksek ilaç gideri nedeniyle ilaç fiyatlarını şirketlere baskı yaparak hızla düşürmüştü. Bazı başka ülkeler de Türkiye’deki fiyatları referans alarak ilaç şirketleriyle pazarlığa oturuyor. Türkiye fiyat sistemi de benzer şekilde 5 Avrupa ülkesindeki ilaç fiyatlarının referans alınmasıyla yapılıyor. 

İlk uygulama hepatit C 

Orhan Koç, “alternatif geri ödeme” modelinin ilk olarak yüksek miktarlı tüketilecek yeni bir hepatit C ilacı için uygulanacağını söyledi. Kullanılan mevcut ilaçların yüzde 60 etkinlikte olduğu ve bu ilacın etki edemediği hastaların karaciğer nakline kadar rahatsızlığının ilerlediğini belirten Koç, yeni bir ilacın yüzde 98 etkinlikte olduğunu ancak çok pahalı olarak piyasada bulunduğunu vurguladı. Bu ilacın mevcut fiyattan alınması halinde toplam ilaç bütçesinin yüzde 20’sine kadar bir tutarın ortaya çıktığını kaydeden Koç, firmaya miktar sözü verilerek ek indirim alınmasının sağlandığını ve görüşmelerde son aşamaya gelindiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir