Şimşek: Türkiye artık istikrar bekliyor

Türkiye'nin en kötüyü geride bıraktığını söyleyen Şimşek, seçim sonrası hükümet yönetim sistemine yönelik kaygıların ortadan kalktığını belirterek, "Türkiye artık istikrar bekliyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT kanalında seçim sonuçlarını ve ekonomiyi değerlendirdi. Yeni hükümet sisteminin istikrar yaratacağını söyleyen Şimşek, "Değişen bir rejim yok, demokrasimiz kazandı. İstikrar reformla desteklenirse refah olur" dedi. Şimşek, Türkiye'nin artık istikrar beklediğini belirtti. 

Mehmet Şimşek, "Anayasa değişikliğinin 3 temel faydası oldu, ilki yönetimde istikrar, bundan sonra hükümet krizleri yaşanması olasılığı son derece düşük. İkincisi iki başlılık ortadan kalkmış oldu, üçüncüsü demokrasinin artık kesintiye uğrama riski artık son derece düştü" değerlendrimesini yaptı.

'Sihirli bir adım görmüyorum'

"İki başlılığın getireceği sıkıntılar ortadan kalktı" diyen Şimşek, "Çok net bir şekilde 'evet' çıkmıştır. Değişen bir rejim yok, demokrasimiz kazandı. Rejim değil, hükümet sistemi değişikliği olacak. İstikrar reformla desteklenirse refah olur. Reformlarda 5-6 eksen var, bunların hepsini çalışmak lazım, sihirli bir adım görmüyorum, çok geniş kapsamlı bir dönüşüm gerekiyor." diye konuştu.

Referandum süresince muhalefetin dezenformasyon çabasının olduğunu savunan Şimşek, sonuçların il bazlı değerlendirilmesinin sağlıklı olmayacağını ifade etti.

'Türkiye istikrar bekliyor'

Şimşek, "Fiyat istikrarı güçlü büyüme ve kalkınma için önemlidir, bu çok nettir, fiyat istikrarının tali bir konu olarak değerlendirileceğine asla inanmıyorum. Enflasyonda hafif bir yükseliş var, bu etkisi burada ön planda. Burada maliye politikası bir miktar devreye sokuldu, burada zaten bir alan var" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin zor bir dönemi geride bıraktığını ifade eden Şimşek, "En kötüsü geride kaldı. Türkiye'nin uzun vadeli hükümet yönetim sistemine yönelik kaygılar ortadan kalktı, Türkiye artık istikrar bekliyor" açıklamasını yaptı.

'AB en önemli ortağımız'

Avrupa Birliği (AB) ile gerilen ilişkileride değerlendiren Şimşek, "Avrupa bizim önemli bir ticaret ortağımız, kim ne derse desin, Avrupa'ya sattığımız malları diğer pazarlara satacak bir ortam da yok. Nereden bakarsanız bakın AB bizim en önemli ortağımız" yorumunu yaptı.

Şimşek şöyle devam etti:"Turistlerin 3'te 2'si Avrupa'dan geliyor. Avrupa Birliği ile ilişkileri iyileştirmek, geliştirmek Türkiye'nin yararına. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi Türkiye için önemli bir fırsattır. Korumacılığın olduğu yerde tüketici de ülke de kaybediyor" diye konuştu.