Starpet 500 istasyon 900 milyon ciroya gidiyor

İŞ'İN İÇİNDEN / İbrahim EKİNCİ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Starpet Garzan Akaryakıt Dağıtım ve Pazarlama'nın kurucusu, patronu Mahfuz Okalin çekirdekten yetişme bir petrolcü. Starpet de bir aile şirketi. Okalin ve ailesi 43 yıldır sektörde. 2002'ye kadar istasyonculuk yaptı. 2002'de Starpet'i kurdu. 2005'te de EPDK'dan dağıtım lisansı aldı. 8 yıldır dağıtım işinde. Son durumu şöyle özetledi:

"300'ün üzerinde istasyonumuz, 75 ilde bayilerimiz var. 2012 sonu ciromuz 600 milyon liradır. Bu yıl 900 milyon ciro olacak. Satışlarımız da arttı. Bizde fiili olarak 650 kişi çalışıyor. Mersin OSB'de madeni yağ üretiyor, 11 ülkeye ihracat yapıyoruz..."

Bu rakamlar Starpet'in bugünkü tablosu... Ancak asıl büyüme planı 2015 yılı üzerine kurulu. Çalışması başlamış. 2015, sektör için kritik yıl, intifa sözleşmelerinin önemli bir kısmında 5 yıllık süre dolacak, bayiler dağıtıcılarla yeniden sözleşme yapacak. Transfer piyasası canlanacak. Mahfuz Okalin, 2014'te yoğunlaşmak üzere, bu strateji ile çalışıyor. İşin bir başka tarafı da dağıtım şirketlerinin bu transfer furyasında pay kaybetmemek için kendi istasyonlarını açması... Birçok şirket bu yola gidiyor. Starpet'in de böyle bir hedefi var. Mahfuz Okalin, "Pazar payımız yüzde 1 civarındadır, ileriki yıllarda bunu daha iyi bir yerlere getiririz. 2015 kritik tarih çünkü intifa sözleşmeleri yenilenecek. Orada çaba gösteren, bayi kazanan pazar payını artıracak. Biz de ciddi yatırımlar yaptık. Bayilerimizi artırmak istiyoruz. Mevcut 300 istasyondan 39'u bizimdir, bunları 2015'e kadar 80'e çıkaracağız. 2015 için çalışıyoruz. 2014'ten sonra sözleşmeleri bitenlerle irtibata geçiyoruz. Sahada ekiplerimiz var. Şirketi büyütmek istiyoruz. Ağırlıklı olarak büyük kentlerde yoğunlaşacağız" dedi.

Gece çorba da veriyor

Akaryakıt istasyonlarında hijyen, hizmet çeşitliliği, standartlar bakımından büyük rekabet var. Starpet de bu yarışın içinde. Okalin, bu konuda politikalarını şöyle anlattı:
"Starpet istasyonunu diğerlerinden ayıran şey... Biz öncelikle iskontolu fiyatla farklılaşıyoruz. Direkt tüketicinin cebine kazandırarak. Örneğin İkitelli istasyonu yeni açıldı, yüzde 7'ye kadar iskonto yapıyoruz. Bize ne kalıyor? Yeterince kalıyor. Biz son tüketiciye hizmet ettiğimiz için mutluyuz. Çay, kahve ikramı... Gecenin belli bir saatinden sonra çorba ikramımız var. Misafir açık yer bulmakta o saatte zorlanır. Hijyen açısından, şu anda Türkiye'nin 7 bölgesinde sürekli denetim ekiplerimiz var. Sürkeli kontrol ediyoruz. Lavobalar saat başı temizlenir ve imza takibiyle izlenir. Bu konularda tavizimiz yok. Çalışanları eğitiyoruz. Ben de gecenin yarısında gider kontrol ederim, 75 ili dolaşırım. Promosyon satışları, indirimleri ilk açtığımızda, ayrıca milli manevi günlerimizde, bayramlarda uyguluyoruz. İnsanlar yola çıkınca biz de kampanya indirimleri yapıyoruz. Ailesini, akrabasını ziyarete gidene indirimle katılıyoruz." 
Bu indirimler acaba karlılığı zorluyor mu? Çünkü çok düşük karlarlarla çalışıldığı söylenir. Okalin, indirimlere karşın yeterli kazanıldığını söyledi. "Biz yüzde 2 kazansak, istasyon da yüzde 4 kazansa, etti 6.. Bu yeterli. Biraz da tüketiciyi düşünmeli. Kalitede göz önünde. Hepimiz aynı rafineriden alıyoruz. İthal etseniz de standartlara uygun olmak zorunda. Marker tutmuyorsa 1 litre satamayız" dedi.
Starpet bayilerinde, kurumsal kimlik uygulamalarına önem veriyor. "Bayilik için şartlarımız var. Birinci hedefimiz hijyen, fiyat politikamız, kaliteli mal.. Yatırımı biz yapıyoruz. Kurumsal kimlik uygulanır. Kuruyoruz, hatta anahtar teslimi de veriyoruz. İstasyonuna göre maliyet değişir. Komple binayı da yapsan 600 - 700 bin dolar... İyi bir yerde yapsan 1 milyonu da geçebilir" dedi, Mahfuz Okalin.
Starpet'in Starclup kartı var. Bütün istasyonlarında indirim sağlıyor. Taşıt tanıma sistemini bütün istasyonlara kuruyor. Önümüzdeki yıl LPG satışına da başlayacak. "LPG'yi yeni kuruyoruz. Önümüzdeki hafta Elazığ'da tesisimiz tamamlandı, teslim edilecek, ikincisi Konya'da inşaat halinde... 2014'te Starlpg olarak da olacağız" dedi.

Teklifelere açığız, tüccarız sonuçta

Starpet'e, 'bize sat' teklifi geliyor mu? "Geliyor" dedi, Mahfuz Okalin. "Ticaretten geliyoruz, olursa olur. Herkese açığız. Bizim satın alma arayışımız yok. Kendimiz büyüyeceğiz. Biz uzun bir maraton koşuyoruz. Sakatlanmadan, oyun dışı kalmadan koşmak istiyoruz. Yüzde 100 yerli sermayeyiz. Tüketiciye bir faydamız varsa onu artırmak isteriz. Yoksa birinci olalım, ikinci olalım... Geldiğimiz nokta iyidir. Pazar payında, önümüzdeki iki üç yıl içinde nereye geldiğimizi de konuşuruz" diye konuştu.

Gayrimenkulde büyük işleri var

Starpet'i dağıtım şirketi olarak biliyoruz ancak, Mahfuz Okalin'in anlattığına göre gayrimenkulde de sessiz sedası büyük işler yapıyor. Batman'da, Adana'da otel, konut ve AVm işleri var. Okalin, şöyle anlattı:
"Nerde arazi bulsak yapıyoruz. Adana'da yapıyoruz şu anda. Bir kardeşim o işle ilgileniyor.  Batman'da 90 dükkan, 300 konut ve AVM'den oluşan bir kompleksi bitirdik. Batma'da otel yatırımı da yapacağız. Bu ilde 5 yıldızlı otel yok, ilki kurulmuş olacak. Adana'da 300 bin tonluk bir yakıt deposu kuruyoruz. ÇED aşamasında. Yine Yumurtalık ve Adana'da gayrimkenkul işlerimiz var. Otel ve hastane yapacağız. Adana'da çok sayıda arsamız var."

Aklıma takılanlar

Acaba, 2023 hedefleri hala tutabilir mi?

Hafta başında Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı ve 2016'ya kadar ekonomi hedeflerinde hükümetin öngördüğü revizyonun boyutu, rakamları da anlaşılmış oldu. Yeni konjonktürde, global kriz döneminde (2008 sonrası!) gelişen ülkeler ortalamasından 4 puan daha hızlı büyüyen gelişmekte olan ülkelerin yavaşladığı, gelişmiş ülkelerin görece hızlandığı bir konjonktürde OVP rakamların büyüme açısından aşağı yönlü revizyonunun zorunlu olduğunu kimse tartışmıyor. Enflasyon, dış ticaret hedefleri için de böyle... Ancak başka bir konu var; belki orada da revizyon gerekiyor!... Ya da sonuçta bir vizyonu ifade ettiğine göre revize etmekten çok, 2023 hedeflerine bu yeni konjonktürün kısıtlayıcı koşullarının hangi araçlar aşılabileceğini yeniden düşünmeye, politika araçlarını yeniden tasarlamaya ihtiyaç var... Büyüme rakamı çok önemli burada. OVP'ye göre Türkiye ekonomisi 2016 yılında 1 trilyon dolarlık bir milli hasılaya ulaşacak. Ancak bugünkü rakamlar tablosunda bile dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden bir olmak için 2 trilyon dolarlık ekonomi sınırını aşmak gerekiyor! 2023'te, şu an ilk 10'daki ülkeler yerinde durmayacaklarına göre, belki de ilk 10 için eşik büyüklük, 2.2 trilyon, belki 2.3 trilyon dolara gidecek... Peki, eğer OVP hedefleri tutar da 2016'da, Türkiye 1 trilyon dolarlık bir ekonomi olursa, 2023 için kalan 7 yılda ikiye katlanarak 2 trilyon dolarlık bir ekonomi olabilmesi için hangi hızda büyümesi, yüksek hızlı büyümeler gerçekleştirebilmesi için hangi olanakları, hangi plan program içinde organize etmesi gerekiyor? Benim aklıma takılan bu; acaba, şimdi, 2023 hedeflerini de konuşmak, yeniden tartışmak gerekmiyor mu?