Tekstil atıklarını işliyor, yılda 4.5 milyon dolar ihracat yapıyor

Tekstil atıklarını işlemden geçirip elyafa dönüştürüyor. Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve inşaat sektörlerinde kullanılan ürüne çeviriyor… Punteks, yılda bin 500 ton tekstil atığını çöp olmaktan kurtarıyor. Telef olacak atıkları 4.5 milyon dolarlık ihracata dönüştürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP

Tekstil atıklarını işlemden geçirip elyafa dönüştürdükten sonra keçe üretiminde kullanan Punteks Tekstil Makine ve Sanayi AŞ, yılda bin 500 ton tekstil atığını çöp olmaktan kurtardığı gibi yaklaşık 4.5 milyon dolarlık bir ihraç ürününe ve 170 kişiye istihdam sağlayan bir iş koluna dönüştürdü.

Faaliyetlerine 1995 yılında, el yordamı ile tekstil kırpıntılarını tasnif edip, presleyerek ihraç ederek başlayan Punteks Tekstil, 2006 yılında bu atıkları işleyerek elyafa, elyafı da keçeye dönüştürmeye başlayınca, çöp olarak atılan tekstil kırpıntıları 18 ülkeye ihraç edilen bir sanayi ürününe dönüşmüş oldu. Torbalı ve Uşak’ta toplam 170 kişi istihdam ederek geri dönüşümde başarı hikayesi oluşturan Punteks, atıklardan bir de inovatif ürün geliştirdi. Yaklaşık 6 yıl süren Ar- Ge çalışmasını 1 milyon euroluk bir harcamayla tamamlayan Punteks, beyaz eşya sektörüne İzogreen isimli inovatif ve doğa dostu bir izolasyon ürünü kazandırmış oldu. Bu ürünle, beyaz eşyada izolasyon malzemesi olarak kullanılan keçe, çevreye herhangi bir zararı olmadan yanmazlık özelliğini kazanmış oldu. Firma bu ürünü ile 2016 yılında 4.5 milyon dolar olan ihracatını yılsonunda 7 milyon dolara ulaştırmayı hedefl iyor.

Beyaz eşya sektörüne doğa dostu yanmaz izolasyon malzemesi

Ürettikleri keçenin ses ve ısı izolasyonunda kullanılan bir ürün olduğunu aktaran Punteks Tekstil Makine Sanayi ve Ticaret AŞ ortaklarından Beyhan Kanlı, İzogreen adını verdikleri inovatif ürünle beyaz eşya sektörünün ses ve ısı izolasyonunda doğa ve çevre dostu yeni bir ürüne kavuşmuş olduğunu vurguladı. Patenti firmalarına ait olan İzogreen ürünün yaklaşık 6 yılı bulan bir Ar-Ge çalışması sonucunda 1 milyon euroyu bulan bir maliyetle geliştirildiğini ve sanayinin hizmetine sunulduğunu aktaran Kanlı, “Bu ürünü geliştirmek için çok ciddi harcamalar yaptık. Beyaz eşya sektörüne sunulmadan önce ürünümüz önce akredite laboratuarlarda test ve analizlerden geçirildi. Daha sonra beyaz eşya sektöründe firmalar tarafından birkaç yıl çeşitli testlerden geçirildi ve tüm kriterleri sağladığı anlaşıldıktan sonra sektörden yoğun talepler almaya başladık. Şu anda tam kapasite çalışıyoruz” dedi.

Hacimsel olarak en çok satış yaptıkları sektörün mobilya olduğunu, ancak cirosal anlamda ise beyaz eşya ve mobilya sektörünün eşit büyüklükte olduğunu ifade eden Kanlı, tekstil atıklarını işleyerek ürettiği keçeyi 4 farklı sektöre yan sanayi ürününe dönüştüren Türkiye’deki 2 firmadan biri olduklarını vurguladı. Kanlı, “Her sektöre farklı özellikte keçe üretiyoruz. Uşak fabrikamızın, tekstil atıklarından ürettiği elyaf Torbalı fabrikasında üretilen keçenin hammaddesini oluşturuyor. Torbalı tesislerinde 110, Uşak tesislerinde ise 60 kişiyi istihdam ediyoruz” diye konuştu.

Silgi bezi de üretiyor

Elyaf ihracatının yanı sıra otomotiv, gemicilik ve sanayide kullanılan silgi bezi de ürettiklerini aktaran Kanlı, “Silgi bezlerini örgü penyeden üretiyoruz. Yine örgü kumaşlardan geri dönüşüm olarak bunları alıp ebatlandırıp bir takım yıkama işlemi yapıyoruz. Daha sonra bunları balyalayıp dünyanın çeşitli ülkelerin ihraç ediyoruz” dedi.

Geri dönüşüm sektörü teşvik edilmeli

Dünyada yükselen bir trend olan atıkların geri dönüştürülmesi konusunda bir çok ülkenin yatırımcıyı teşvik ettiğini ifade den Beyhan Kanlı, Türkiye’de ise sektörün hiçbir teşvikten yararlanamamasından yakındı. Kanlı, bu konuda şunları söyledi: “Üretim tesislerimize ayda bin 500 ton tekstil atığı giriyor ve ekonomik bir ürüne dönüşüyor. Punteks olarak tekstil atıklarından işlediğimiz ürünü ihraç ederek 2015 yılında 4.8 milyon, 2016’da da 4,5 milyon dolarlık ihracat sağladık. Sektör olarak tekstilden geri dönüşümü sağlamazsak yılda binlerce ton atık oluşur ve belediyeler bunu bertaraf etmek için milyonlarca lira para harcamak zorunda kalır. Biz hem bu harcamanın önüne geçiyoruz hem de bu atıkları ekonomiye kazandırıyoruz. Bundan dolayı devletin bize teşvik vermesi gerekiyor. İlle nakti bir teşviği kastetmiyoruz. Bu sektörümüzde yüzde 8 olan KDV’nin sıfırlanması önemli bir teşvik olacaktır. Bunun yanında atıkların geri dönüştürülmesi için yapılan yatırımlar destek kapsamına alınabilir.”