TTKKMB ilk kez 5 yıllık bayilik sözleşmesi imzaladı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, GÜBRETAŞ ile bayilik sözleşmesi imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB), iştiraki olan GÜBRETAŞ ile ilk kez 5 yıllık bayilik sözleşmesi imzaladı. TTKKMB, çiftçiye satacağı gübreyi 5 yıl süreyle GÜBRETAŞ'tan alırken, GÜBRATAŞ da aynı süreyle satış garantisi elde etmiş oldu.

Bayilik sözleşmesi, TTKKMB Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım ile GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet Koca tarafından bugün imzalandı.

İmza töreninde konuşan TTKKMB Genel Müdürü Yıldırım, daha önce bayilik sözleşmelerinin yıllık olarak imzalandığını hatırlatırken, hammadde de dışa bağımlılık nedeniyle zaman zaman tedarik ve fiyat açısından sorunlar yaşandığını, bu yıl ilk kez imzalanan 5 yıllık sözleşmeyle ortaklara zamanında tarlasına gübre atma garantisini sağladıklarını söyledi. Ortakların tarımsal ihtiyaçlarını zamanında ve uygun fiyata sağlama politikası çerçevesinde, bu yıl zirai ilaç sektörüne de gireceklerini açıklayan Yıldırım, bu konuda şu bilgiyi verdi:

"Manisa'da bir ilaç fabrikasını, geçen yıl Gübretaş satın aldı. Halen fabrikanın revizyonu devam ediyor. Fabrikada 40-50 tane tarımsal ilaç üreteceğiz. Bu ilaçlarla ilgili ruhsatlandırma çalışmaları sürüyor. Fabrika için GÜBRETAŞ ile birlikte yeni bir yapılanmaya gidip, şirket oluşturacağız. GÜBRETAŞ da sıvı gübre üretimine ağırlık verecek. Böylece çiftçinin gübre ve ilaç girdilerini en uygun şartlarda almasını sağlayacağız."

TTKKMB'nin, kredi hacminin 2 milyar 275 milyon YTL'ye ulaştığını açıklayan Yıldırım, İç Anadolu'da yaşanan kuraklık nedeniyle ilgili kararname kapsamında 500 milyon YTL'lik kredinin 1 yıl ertelenmesinin söz konusu olduğunu, ancak, yeniden ucuz kredi kullanmasını sağlamak üzere, çiftçileri borçlarını ödemeye teşvik ettiklerini, bu nedenle ertelenecek kredi tutarının 400 milyon YTL civarında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Çiftçinin gübre talebinde bir daralma gözlendiğini de belirten Yıldırım, bunun 2009 yılındaki üretimi olumsuz etkileyeceğine işaret etti.

Güven Sigorta'nın devrinin gecikmesiyle ilgili bir soru üzerine, Yıldırım, Groupama'nın bazı belgeleri tamamlayamaması nedeniyle devir işlemlerinin geciktiğini, ancak Hazine'nin, devir işlemlerinin yapılabilmesi için şartlı onay verdiğini, bu kapsamda Kasım ayının 10'una kadar devir işlemlerinin tamamlanabileceğini bildirdi.

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet Koca

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet Koca da tarım kredi kooperatifleriyle bayilik sözleşmesi imzaladıkları 2001 yılından beri satışlarının düzenli bir şekilde arttığını, bu yıl da sektörün genel satışlarında yüzde 10 düşmesine karşın, kendi satışlarının yükseldiğini söyledi.

Koca, 2001 yılında 570 bin ton olan şirketin satışının geçen yıl 1 milyon 371 bin tona ulaştığını, pazar payının yüzde 16'dan yüzde 29'a çıktığını belirtirken, şöyle devam etti:

"Ürettiğimiz gübrenin 1 milyon tona yakını TTKKMB tarafından satıldı. 2008 yılı ortalama rakamlarına göre bu miktarın parasal değeri 800 milyon YTL civarında. Bu fiyatlara göre, iki kurum arasındaki 5 yıllık sözleşme, yaklaşık 5 milyar YTL'lik ticari potansiyele sahip. Bu işbirliği, Gübretaş'ın satış, planlama ve yatırımlar konusundaki hareket kabiliyetini artıracak, karlılığına olumlu katkılar yapacak. Bu aynı zamanda yatırımcı açısından da önemli bir garanti." 

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Koca, bu anlaşmanın piyasanın regülasyonu açısından da önemli olduğunu vurgularken, uluslararası piyasalardaki spekülatif baskıların Türkiye'deki çiftçilere yansımasının daha az olacağını kaydetti.

GÜBRETAŞ'ın hammadde üretimine yönelik İran'da tesis almasının öneminin, bu kriz döneminde daha da iyi anlaşıldığına işaret eden Koca, hammadde fiyatlarının düşmesine bağlı olarak gübre fiyatlarında da bir düşüş başladığını, ancak dolar kurunun 1,2 YTL'den 1,7 YTL'ye çıkması nedeniyle bu ucuzlamanın piyasaya yansıtılamadığını anlattı. Döviz fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak, gübre fiyatlarının zamanla düşebileceğini belirten Koca, "Yaptığımız yatırımlar ve bağlantılar sayesinde çiftçi kesinlikle gübre sıkıntısı yaşamayacak" dedi.